Őserdőt találtak egy hatalmas víznyelő mélyén Kínában

Az őserdőt túrázók fedezték fel Kína déli részén.

Hatalmas, 40 méter magas fákkal teli őserdőt találtak egy víznyelő mélyén Kínában, amely akár eddig ismeretlen állat- és növényfajok otthona is lehet.A kép illusztráció | Fotó: Pixabay/bere69

Barlangokat felfedező túrázók bukkantak rá az erdőre a Kína déli részén fekvő Kuanghszi tartományban. A hatalmas víznyelő 306 méter hosszú, 150 méter széles, és 192 méter mély.

Miután a túrázók értesítették őket a felfedezésükről, a rejtett őserdőt a Kínai Földtani Intézet kutatói vizsgálták meg. Egyikük, Zhang Yuanhai az állami Xinhua hírügynökségnek azt mondta, a víznyelő falaiban három barlangot találtak, a legmélyén pedig egy őserdőt.

Az expedíció vezetője, Chen Lixin azt mondta, nem lenne meglepő, ha olyan növény- és állatfajokat találnának az erdőben és a barlangokban, amelyekről még senki sem hallott korábban.

A karsztvidékeken jellemző a hatalmas víznyelők és barlangok kialakulása, de az, hogy egy ennyire mély víznyelőbe be tudjon jutni a megfelelő mennyiségű fény egy ilyen erdő kialakulásához, egyedülálló.

Kapcsolódók

Kimaradt?