Oroszország most először egyértelműen elismerte az Iszlám Állam felelősségét a Crocus Hall-i merényletben

Az ukrán katonai hírszerzésnek közvetlen köze volt a Moszkva külvárosában fekvő koncertközpont elleni március 22-i, több mint 140 halálos áldozatot követelő támadáshoz – jelentette ki pénteken Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, aki viszont most először egyértelműen az Iszlám Állam nevű szervezethez kapcsolta a Crocus Hall elleni támadás tényleges elkövetőit.

„A nyomozás során (...) megállapították, hogy a terroristák előkészületeit, finanszírozását, támadását és visszavonulását az interneten keresztül koordinálták a csoport tagjai Horászán tartományból”, itt van az Iszlám Állam afganisztáni ága – idézte az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) vezetőjét, Alekszandr Bortnyikovot a RIA Novosztyi ügynökség, írja a News.ro.

Fotók: Agerpres

Mint ismert, március 22-én fegyveresek tüzet nyitottak az orosz főváros északnyugati külvárosában fekvő Crocus City Hall koncertközpontra, majd felgyújtották azt. A támadásnak legalább 144 halálos áldozata és 360 sebesültje volt, 2004 óta ez volt a legsúlyosabb támadás Oroszországban. Azóta több mint 20 embert tartóztattak le, köztük a négy feltételezett támadót, akik mindannyian Tádzsikisztánból, egy Afganisztánnal határos, közép-ázsiai volt szovjet köztársaságból származnak.

Bár a támadást gyorsan az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára, az orosz hatóságok továbbra is azt állították, hogy Ukrajna áll a támadás mögött. Kijev mindig is kategorikusan elutasította, hogy bármi köze lenne hozzá. Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy olyan információkkal rendelkeznek, amelyek szerint a támadást a terrorhálózat afganisztáni ága, a horászáni Iszlám Állam hajtotta végre.

Március végén Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte, hogy a támadást „radikális iszlamisták” követték el, de továbbra is arra célozgatott, hogy Kijev áll a támadás mögött.  Sőt, bár pénteken az Iszlám Államot tette felelőssé a támadásért, az FSZB vezetője ismét az ukrán hírszerzés állítólagos szerepét hangsúlyozta. „A nyomozás folytatódik, de már most biztosan állíthatjuk, hogy az ukrán katonai hírszerzésnek közvetlen köze volt a támadáshoz” – mondta. Az FSZB-főnök azzal is vádolta a NATO-t, hogy elősegítette „a nemzetközi terrorszervezetek zsoldosainak és harcosainak Közel-Keletről, Észak-Afrikából és Afganisztánból” Ukrajnába szállítását, hogy ott harcoljanak az orosz erők ellen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?