Orosz tárgyalóküldöttség várja az ukrán felet Fehéroroszországban – Zelenszkij más helyszínt javasol

Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap Moszkvában.

„Az elért megállapodásnak megfelelően a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más hivatalok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal” – mondta. „Készen állunk arra, hogy Gomelben megkezdjük ezeket a tárgyalásokat.”

Peszkov azt mondta, hogy az ukrán fél választotta ki Gomelt a tárgyalások helyszínéül. Az orosz küldöttséget Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó vezeti. Hozzátette, hogy Oroszország ezúttal a tárgyalások idejére nem fogja felfüggeszteni a hadműveletet Ukrajnában, ahogy ezt korában tette.

A Kreml szóvivője szombaton azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken leállította az orosz főerők előre nyomulását a tárgyalások reményében. Narratívája szerint miután az ukrán fél elutasította a párbeszédet, a hadművelet folytatódott.Volodimir Zelenszkij | Fotó: Agerpres/EPA

Az orosz küldöttséget vezető Megyinszkij vasárnap a minszki orosz nagykövetségen közölte a sajtóval, hogy az orosz fél kezeskedett az ukrán tárgyalódelegáció biztonságáról, amelynek útvonalát szerinte a felek részletesen egyeztették. Bejelentette, hogy Oroszország közép-európai szerint 13 óráig várja Ukrajnától a megerősítést, hogy a tárgyalások mellett döntött és akkor az orosz delegáció elindul Gomelbe.

Volodimir Zelenszkij vasárnap, Megyinszkij bejelentését megelőzően elutasította a gomeli tárgyalásokat és azt mondta, hogy bármelyik Fehéroroszországon kívüli város megfelel a megbeszélések helyszínéül.

„Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku. Mindegyiket javasoltuk. Bármely más város megfelelne nekünk, amíg nem lőnek ránk rakétákat a területükről” – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?