Őrizetbe vették azt a két magyar férfit, aki lelőhette a jeladós, svájci farkast

Elfogtak és őrizetbe vettek két férfit – köztük egy hivatásos vadászt – a Magyarországon lelőtt jeladós, svájci farkas ügyében – tudatta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a Police.hu oldalon.

A közleményben emlékeztettek, hogy az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték, hiszen a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, hogy a farkas éppen merre jár, vajon hol talál új családra.

Április elején azonban „a nyomkövető elhallgatott, és nagyon rövid időn belül felmerült, hogy az úton lévő farkas elpusztulhatott” – tették hozzá. Hamar kiderült, hogy állatot lelőtték.

Céltudatosan kelet felé tartott, hogy társat találjon magának. 2000 kilométer megtétele után a védett állatot Magyarországon kilőtték

Az ügyben elindított nyomozást – az Aggteleki Nemzeti Park jelzése alapján – ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett elkövetése miatt rendelték el. A nyomozók „kutatásokat hajtottak végre”, „szemléket folytattak le”, bizonyítékokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak ki és a svájci hatóságokkal is felvették a kapcsolatot.

A beszerzett adatok alapján a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint a védett farkast április 1-jén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is volt.

Az állat elejtését követően a tetemről a jeladót levágták, azt a Hernád folyóba dobták, de a nyomozók – búvárok segítségével – megtalálták.

A nyomozás arra is rámutatott, a társaság tagjai tisztában voltak azzal is, hogy egy védett ragadozóról van szó – írták, hozzátéve: az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak.

A két szabolcsi férfit a készenléti nyomozóiroda hajnalban vette őrizetbe, egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérték, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett.

A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat – áll a közleményben.

Mint ismert, nemcsak a magyarországi, hanem a nemzetközi közvéleményt is felkavarta az eset. A szürke farkas még tavaly júniusban indult el Svájcból. Olaszországon és Ausztriában is keresztül vándorolt, így érkezett meg Magyarországra, 2000 kilométer megtétele után. Vándorlása során az M237-es farkas átkelt az Alpokon, járt 3500 méter magasan, folyókon is átúszott, de autópályákon és vasútvonalakon is keresztülment.

A 2000 kilométerrel a farkas rekordot állított fel. A természetvédelmi önkéntesek ugyanis rajta kívül több állatot is figyeltek, de csak ő jutott el ilyen messzire: céltudatosan keletre tartott, hogy társat találjon magának.

A felháborító eset után petíció is indult, hogy az elkövető – a farkas kilövése miatt – a maximálisan kiszabható, letöltendő börtönbüntetést kapjon.

Kapcsolódók

Kimaradt?