Nem szolgálják ki a külföldi rendszámú autósokat egy nyírábrányi benzinkúton

A Magyarországon még érvényben lévő benzinárstop miatt egyes töltőállomásokon úgy „védik” a hatósági áras üzemanyagot, hogy nem szolgálják ki a külföldi rendszámú autósokat – hívta fel a figyelmünket egy olvasónk.

B. M. az Érmihályfalva–Nyírábrány határátkelőhely közelében él. Szerkesztőségünknek címzett levelében azt írta, hogy május 13-án Budapestre autóztak családjával, és Nyírábrányban szerettek volna tankolni, csakhogy: „A kútnál szép kis meglepetés ért minket, mert a töltőkre ki volt függesztve egy üzenet, hogy »csak magyar rendszámú autót szolgálunk ki« (…) pozitívum, hogy más kutakon nem fordult velünk hasonló eset” – írta olvasónk.

Az általa küldött fotókkal illusztráltuk cikkünket is. Sorait azzal zárta, hogy „sajnos két hét elteltével sem változott a helyzet”.

Tény, hogy amióta a magyar kormány nem engedte elszabadulni az üzemanyagárakat, és a standard benzin, illetve gázolaj esetében bevezette a 480 forintos literenkénti árplafont, sok vitát szült Magyarországon, hogy megengedhető-e a külföldieknek a tankolás a magyar kutakon.

A korlátozásnak nem lehet jogalapja, hiszen sok erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai személy magyar állampolgársággal is rendelkezik, emellett sok magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárnak van külhonban vállalkozása, és akár külföldi rendszámú cégautóval is közlekedhetnek.

A román sajtó korábban arról cikkezett, hogy a határmenti magyarországi településeken dívik a benzinturizmus, de eddig ezt a Maszol munkatársai nem tapasztalták, akárhányszor is jártak magyarországi töltőállomáson. Az tény, hogy ha valaki szolgálati vagy magánügyben Magyarországon autózik, és lehetősége van rá, akkor biztosan tankol, mert nem megvetendő a közel két lejjel olcsóbb üzemanyag, de üzérkedésről nem beszélhetünk.

Olvasónk panasza nyomán többször is hívtuk a nyírábrányi benzinkutat a Facebook-oldalukon megadott telefonszámon, de nem válaszoltak hívásunkra. Levélben fordultunk a budapesti székhelyű Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, hogy kikérjük a véleményüket arról, hogy a nyírábrányi benzinkúton tapasztalt megkülönböztetés kimeríti-e a diszkrimináció fogalmát, és milyen jogi következményei lesznek. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?