Magyarország: július 1-jéig meghosszabbítják az üzemanyag- és az élelmiszerárstopot

A magyar kormány úgy döntött, hogy július elsejéig meghosszabbítja az üzemanyagra és az egyes élelmiszeripari termékekre vonatkozó árkorlátozó intézkedéseket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

A miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte: a kormány szerdai ülésén foglalkozott az üzemanyagárak és az élelmiszerárak kérdésével. Hangsúlyozta: egész Európában nőnek az árak, aminek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak.

Fotó: Agerpres

„Ma döntenünk kellett, mi legyen. Úgy döntöttünk, hogy július elsejéig mindkét esetben meghosszabbítjuk az árkorlátozó intézkedéseinket, tehát mind az üzemanyag ára, mind a kiválasztott élelmiszeripari termékeknek az ára július elsejéig változatlan marad” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az élelmiszerárstop még február elsején lépett életbe, amely összesen hét termékre terjed ki: ristálycukor, BL-55-ös búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát és csirkeszárnyvég, 2,8 százalékos UHT-tej. Ezeknek a termékeknek az árát befagyasztotta a kormány, ami azt jelenti, hogy az áruk nem lehetett magasabb a tavalyi október 15-i árnál.

Korábban Rácz Béla Gergely közgazdász, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója a Maszolnak elmondta, a hatósági árak bevezetése bizonyos alapvető élelmiszerekre rövid távon kedvez a rászoruló fogyasztóknak, de csak késlelteti az inflációs nyomást, kibillenti egyensúlyából a gazdaságot, és a hazai vállalkozásokat bünteti a multinacionális üzletláncokkal szemben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?