Nem indít több merülést a Titan katasztrófája után az OceanGate

Felfüggesztette minden kutatási és kereskedelmi tevékenységét az Oceangate, a Titanic roncsa közelében szerencsétlenül járt Titan turisztikai búvárhajó üzemeltetője – közölte csütörtökön honlapján a mélytengeri kutató- és turisztikai vállalat, ám további részletekkel nem szolgáltak.

Az amerikai és kanadai hatóságok jelenleg is vizsgálják a merülőhajó június 18-án bekövetkezett balesetének okát, amelynek következtében a fedélzeten tartózkodó mind az öt ember meghalt.

Fotó: OceanGate

A Titan roncsait június 22-én találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól.

A Pentagon egyik illetékesének közlése szerint a haditengerészet szigorúan titkos tengerakusztikai berendezése az eltűnés napján feltehetően robbanásból, illetve összeroppanásból eredő hangot észlelt.

A Titant elvileg 4000 méteres merülési mélységre tervezték, ugyanakkor az elmúlt hetek tudósításai szerint több biztonsági kifogás is felmerült vele szemben.

A szerencsétlenül járt merülőhajón öten tartózkodtak, akik közelről szerették volna megnézni az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait. Az áldozatok között volt Stockton Rush, az OceanGate vállalat alapító elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-kutató, valamint Shahzada Dawood, vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman.

Kapcsolódók

Kimaradt?