Nem engedik ki az országból a külföldi egyetemekre felvett ukrán diákokat

Fotó: kiszo.netA külföldi felsőoktatási intézménybe felvételt nyert hadköteles korú ukrán állampolgárok a hadiállapot végéig már nem hagyhatják el Ukrajnát – közölte csütörtökön Andrij Demcsenko, az Állami Határszolgálat szóvivője, adta hírül az UNIAN hírügynökség.

Az erről szóló rendeletet szeptember 14-én fogadták el.

„Márciusban Ukrajna katonai vezetése úgy döntött, hogy lehetőséget biztosít a visszatérésre azoknak a diákoknak, akik február 24-ét megelőzően külföldön tanultak, viszont a háború kitörésekor Ukrajnában tartózkodtak. A határőrség határozat alapján kiengedte az országból ezeket a diákokat. Ám az utóbbi hónapokban jelentősen megszaporodott azoknak az eseteknek a száma, amely során fiktív tanulmányi jogviszonyt igazoló papírokkal próbáltak kiutazni a hadköteles korú férfiak az országból. Csak július–augusztus folyamán mintegy 600 ilyen okmányt fedeztek fel a határőrök” – indokolta a döntést Demcsenko, aki hozzátette: emiatt a hadvezetés felülbírálta a korábbi határozatát, a döntés értelmében ezentúl megtagadják a határátlépés jogát ettől a kategóriától.

Mint ismeretes, a hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el legálisan az országot. Külföldre utazás csak katonai szolgálatra való alkalmatlanság, három kiskorú gyermek, örökbefogadott gyermek megléte, fogyatékkal élők gondozása esetén lehetséges.

Kapcsolódók

Kimaradt?