Nagy a feszültség a koszovói–szerb határon, járművekkel zárták el az utakat

Nagy a feszültség a szerb–koszovói határon, tiltakozók blokkolják az átkelőket. Koszovói szerbek kezdtek tiltakozásba, ennek eredménye lett a blokád is.

Blokádot alakítottak ki járműveikkel szerb etnikumú lakosok Koszovó északi részén, a koszovói–szerb határ koszovói oldalán vasárnap este – jelentette a Szabad Európa Rádió. A térségben a koszovói kormány új rendeletei miatt alakult ki feszültség, miszerint augusztus 1-jén a Szerbiából érkező utazóknak a Szerbia által kiállított okmányaikat a Pristina által kiállított új, három hónapig érvényes beutazási és kiutazási okmányokra kell cserélniük.

Emellett pedig augusztus 1-jén új rendelet lép életbe a rendszámtáblákról is. Koszovó északi részén élő szerb nemzetiségűek az 1999-es háború óta a szerb intézmények által kiadott rendszámtábkákat használják, amelyeken a koszovói városok rövidítései szerepelnek. A koszovói kormány nem tekinti érvényesnek ezeket a rendszámokat, azonban négy szerb többségű északi településen mégis megtűri őket.

A koszovói kormány későbbi közleményében arról írt, hogy harminc nappal, szeptember 1-jéig elhalasztják a két határozat végrehajtását.

A koszovói rendőrség tájékoztatása szerint néhány rendőri egységre tüzet nyitottak, de nem sérült meg senki. Több koszovói városban megszólaltak a légvédelmi szirénák vasárnap este, a szerb oldalon pedig megjelentek a légierő harci gépei és helikopterei.

A mostani blokád miatt tartott televíziós felszólalásában Alekszandar Vucsics szerb elnök azt mondta, a békére törekednek, de ha Koszovóban elkezdenek szerbeket üldözni, megfélemlíteni vagy „gyilkolni”, akkor „győzni fog Szerbia”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?