Megbírságolták a brit kormányfőt a koronavírus-járvány idején alkalmazott karanténszabályok megsértése miatt

Pénzbírságot rótt ki Boris Johnson brit miniszterelnökre kedden a londoni rendőrség a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt zárlatok idején tartott partik miatt.

A londoni miniszterelnöki hivatal keddi bejelentése szerint a rendőrség Johnson feleségét, Carrie Johnsont, valamint Rishi Sunak pénzügyminisztert is megbírságolta.

A múlt év végén és az idei év elején egymás után kerültek nyilvánosságra értesülések arról, hogy Johnson hivatalában a szigorú járványügyi korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak.

Fotó: Agerpres/XINHUA

Az akkoriban érvényben volt, Boris Johnson kormánya által elrendelt angliai járványellenes intézkedések értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Az ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

A rendőrség keddi közleményéből nem derült ki, hogy Johnson és felesége, illetve Sunak melyik összejövetel miatt kapott bírságot. Az azonban már korábban ismertté vált, hogy 2020. június 19-én születésnapi ünnepséget tartottak Johnson tiszteletére a Downing Streeten, és ezen a rendezvényen mindhárman jelen voltak, a miniszterelnöki hivatal hozzávetőleg harminc munkatársával együtt.

A korlátozások idején tartott partik ügyében két párhuzamos vizsgálat indult

Az egyik tizenhat rendezvényre terjedt ki. Megállapították, hogy „nehéz indokot találni” az összejövetelekre olyan időszakokban, amikor a kormány a mindennapi életvitelt széles körben korlátozó intézkedések elfogadására kérte a lakosságot.

A vizsgálati jelentés leszögezte azt is, hogy a kérdéses rendezvények legalább egy része súlyos mértékben megsértette azokat az előírásokat, amelyekhez az adott időszakokban a brit lakosság egészének tartania kellett magát.

Az említett vizsgálattal párhuzamosan indított, még mindig tartó rendőrségi vizsgálat tizenkét esetre terjed ki, és közölték, hogy „ötvennél több” bírságot róttak ki. A rendőrségi közleményből nem derült ki a megbírságoltak kiléte, de a londoni miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy köztük van Johnson és felesége, illetve Rishi Sunak pénzügyminiszter is. Boris Johnson a modern brit politikatörténet első olyan, hivatalban lévő miniszterelnöke, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtanak.

A kormányfőtől már a botrány kipattanása után is folyamatosan követelték az ellenzék képviselői, hogy távozzon tisztségéből. Johnson egyetlen válasznyilatkozatában sem zárta ki ennek lehetőségét, de eddig minden esetben arra hivatkozott, hogy meg kell várni a rendőrségi vizsgálat eredményét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?