Frissítették a sárga listát: Magyarországról jövet érvényben marad a karanténkötelezettség

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) pénteken frissítette a koronavírus-fertőzés szempontjából magas kockázatú országok listáját. Magyarország továbbra is úgynevezett sárga övezetnek számít, így – néhány kivételtől eltekintve – továbbra is karanténba vagy házi elkülönítésbe kell vonulnia annak, aki onnan lép be az ország területére.

Sárga listásnak minősülnek azok az országok, amelyekben az elmúlt 14 napban magasabb volt a százezer lakosra jutó koronavírus-fertőzések száma, mint Romániában. Alapul az Európai Egészségügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) február 1–14. közötti adatait vették.

Magyarország e szerint továbbra is kockázatos térségnek számít, de például Németország lekerült az előző heti listáról, így az onnan érkeőzkenk nem kell karanténbe/elkülönítésbe vonulniuk. A friss lista innen letölthető.

A CNSU határozata szerint, ha a listán szereplő országokból beutazó személyek fel tudnak mutatni a határnál egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, akkor 10 napig kell karanténba vonulniuk Romániában. Akiknek nincs tesztjük, azoknak 14 napig kell karanténba vonulniuk.

A karanténkötelezettség nem vonatkozik az alábbi kategórákba tartozó a személyekre:

  • akik 24 órán belül elhagyják Romániát;
  • akik legtöbb 72 órát tartózkodnak Romániában, és a határon 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel;
  • akik igazolni tudják, hogy az elmúlt 90 napban megfertőződtek a koronavírussal, és a fertőzés kimutatása és a Romániába való belépésük között legkevesebb 14 nap telt el;
  • akik igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát legkevesebb 10 nappal a Romániába való belépésük előtt.

(Nyitóképen: Belépésre várakozó autósok a nagylaki autópálya-határátkelőnél | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?