banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Koronavírus: Magyarország visszakerült a kockázatosnak minősített országok listájára

Magyarország és Bulgária is felkerült a koronavírus-fertőzések nagy száma miatt kockázatosnak minősített országok listájára, így kéthetes házi karanténba kell vonulnia annak, aki ezekből az országokból ékezik Romániába.

A Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) hétfői ülésén frissítette a kockázatosnak tartott országok listáját, és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján az elmúlt 14 napban a 100 ezer lakosra vetített fertőzésszámot vették alapul.

A listára visszakerült Magyarország, illetve első ízben felkerül Bulgária. Az európai országok közül Andorra, Belgium, Csehország, Luxemburg, Szlovénia, Örményország, Svájc, Liechtenstein, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Grúzia, Szlovákia, Lengyelország, Spanyolország, Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Montenegró, San Marino, Olaszország, Nagy-Britannia, Portugália, Észak-Macedónia, Gibraltar és Málta szerepel a lajstromban.

A karanténkötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és fel tudnak mutatni egy negatív koronavírustesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el. A többi beutazóra 14 napos karantén vár, ám ez a tizedik napon feloldódhat, ha a nyolcadik napon elvégezett tesztjük negatív.

A karanténkötelezettség november 3-tól, keddtől érvényes. Részleteket még nem közöltek, így nem tudni pontosan, hogy például a határon át ingázó munkavállalókra milyen szabályok vonatkoznak. A listát jövő hétfőn frissíti a CNSU.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?