Frissült a lista: feloldották a karanténkötelezettséget a Magyarországról érkezőkkel szemben

Nem kerülnek kéthetes karanténba azok az állampolgárok, akik Magyarországról Romániába utaznak. A kormány frissítette a járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok listáját. Az új határátlépési szabályok október 15-étől, csütörtöktől lépnek érvénybe.

A járvány szempontjából kockázatos országok listáján 33 állam szerepel, többek között Csehország, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Szlovákia, Amerikai Egyesült Államok (a teljes lista itt megtekinthető). Az innen érkezők kéthetes karanténba kerülnek Romániában. 

A karanténkötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és fel tudnak mutatni egy negatív koronavírustesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el. A többi beutazóra 14 napos karantén vár, ám ez a tizedik napon feloldódhat, ha a nyolcadik napon elvégezett tesztjük negatív. 

Lekerült a listáról Magyarország, tehát az onnan Romániába érkező beutazók csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül átléphetik a határt. Fontos azonban: a magyar hatóságok szabályozásai nem változtak, az érvényes korlátozások szerint Magyarország területére nem magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be, a magyar állampolgársággal rendelkezők pedig karanténba kerülnek. További részletek itt olvashatók.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?