Lengyelország: letette a hivatali esküt Donald Tusk kormánya

Letette a hivatali esküt Andrzej Duda államfő előtt szerdán Donald Tusk miniszterelnök és kormányának 26 tagja, ezzel megtörtént az új lengyel kormány beiktatása. Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult kormánynak kedden este szavazott bizalmat a lengyel parlament alsóháza (szejm), írja az MTI.

Andrzej Duda beszédében arról biztosította az új kormánytagokat, hogy nem fog akadályozni semmit, ami az állampolgárok érdekeit és Lengyelország fennmaradását szolgálja. Reményét fejezte ki, hogy a kormány, valamint ő maga is mindent megtesznek annak érdekében, hogy Lengyelország szuverén és független államként maradjon meg Európában.

Donald Tusk válaszában örömét fejezte ki, hogy az államfő nyitott az együttműködésre. Mindenki, aki „hajlandó a ma letett eskü szavai szerint cselekedni, a szövetségesünk lesz" - fogalmazott. „Az alkotmány előírásai iránti hűség a csapatom márkaneve lesz” – jelentette ki Tusk.

Az új kormány az októberi parlamenti választásokon többséget szerzett négy frakció (Polgári Koalíció – KO, Lengyel Parasztpárt – PSL, Lengyelország 2050 – PL2050, Új Baloldal) alkotta parlamenti tömb jelöltjeiből áll. A kabinetnek két miniszterelnök-helyettese lett: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a PSL elnöke, valamint Krzysztof Gawkowski, az Új Baloldal társelnöke. Kosiniak-Kamysz egyben a nemzetvédelmi, Gawkowski a digitalizációügyi tárca vezetője lesz.

Három miniszter tagja volt Tusk előző, 2007–2014 közötti kormányainak is: Radoslaw Sikorski visszatér a külügyminiszteri posztra, Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter lesz, Bartlomiej Sienkiewicz volt belügyminiszter pedig a kulturális és örökségvédelmi tárca élére áll.

A beiktatott kormányfő, a 66 éves Donald Tusk 2003–2014-ben volt a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, 2021-ben újból átvette a párt irányítását. 2007–2014 között miniszterelnök volt, utána az Európai Tanács elnökének (2014–2019), majd pedig az Európai Néppárt (EPP) elnökének (2019–2022) tisztségét töltötte be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?