Koronavírus: mikortól olthatják be a 16 év alattiakat?

Fotó: MTIA klinikai vizsgálatok eredményei szerint a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának hatékonysága 100 százalékos a 12 és 15 éves kor közötti gyermekeken végzett tesztek szerint.

A Pfizer-BioNTech szerdán jelentette be, hogy a klinikai vizsgálatok alapján 100 százalékos hatékonysággal bír a koronavírus elleni oltóanyaga a 12 és 15 éves kor közötti gyermekeken végzett tesztek szerint, valamint, hogy a fiatalok szervezete jól tolerálja a vakcinát.

A tesztek 3. fázisát 2260 résztvevővel végezték az Egyesült Államokban – írja a CNN. A 12 és 15 éves kor közötti fiatalok szervezete erős immunválasszal reagált a vakcinára az oltóanyag második dózisának beadása után egy hónappal végzett tesztek szerint. A védőoltást jelenleg veszélyhelyzeti jóváhagyással alkalmazzák az Egyesült Államokban a 16 évnél idősebbeknél.

A kutatók 18 Covid-19 fertőzést fedeztek fel az 1129 placebóval beoltott résztvevő közül, míg a 1131 valódi oltóanyaggal beoltott fiatal között egyetlen megbetegedés sem történt. A Pfizer-BioNTech hozzátette, hogy a 12 és 15 év közöttieknél a mellékhatások megegyeztek a 16 és 25 év közöttieknél megjelenő tüneteknél. A teszt résztvevőit további 2 éven keresztül biztonsági megfigyelés alatt tartják.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója elmondta, hogy hamarosan benyújtják a kérvényt a 12 és 15 éves kor közöttiek oltására, és ha az egészségügyi szabályozó hatóság jóváhagyja a vakcina veszélyhelyzeti felhasználását a korcsoportban, az immunizáció a következő tanév előtt megkezdődhet.

A Pfizer-BioNTech mindeközben a 6 hónap és 11 éves kor közötti gyermekeken is vizsgálja az oltóanyag hatékonyságát és biztonságosságát, melyet az elmúlt héten kezdtek meg azzal, hogy az első 5 és 11 év közötti résztvevők megkapták a vakcina első dózisát. A klinikai tesztek során 4644 gyermeket terveznek megvizsgálni, az eredmények közlésére idén sor kerülhet.

Kapcsolódók

Kimaradt?