banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A Pfizer-vakcinából már egy adag is erős immunválaszt vált ki

Egy új brit kutatás szerint a Pfizer vakcinájának egy dózisa olyan immunválaszt vált ki a szervezetből, mintha valaki átesett volna a koronavírus-fertőzésen. Emellett olyanoknak is védettséget nyújthat, akik korábban megfertőződtek a vírussal, írja az MTI. 

Nagy-Britanniában decemberben döntöttek úgy, hogy a két vakcinadózis beadása között akár 12 hét is eltelhet. A szakértők akkor arra hivatkoztak, hogy elemzésük alapján biztosak benne, a Pfizer és az AstraZeneca első dózisa is nyújt valamiféle védettséget. A Sheffieldi Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatói által készített, pénteken publikált tanulmány, amelyet a brit Koronavírus Immunológiai Konzorcium támogatott, megállapította, hogy a Pfizer-Biontech vakcinájának első dózisa az emberek 99 százalékának szervezetében erős immunválaszt váltott ki.

Ez az eredmény megerősítette a britek beoltásával kapcsolatban végzett SIREN elnevezésű kutatás megállapítását, amely szerint az említett két vakcina bármelyikének első dózisa csökkenti az új koronavírus okozta Covid-19 súlyos lefolyásának kockázatát.

A SIREN azt igazolja, hogy már egy dózis is nagyon hatékonyan megelőzi a kórházba kerülést és többségében olyan emberekről van szó, akik nem estek át korábban a fertőzésen. Most megpróbáljuk megfejteni ennek a mechanizmusát – mondta el Susanna Dunachie, az Oxfordi Egyetem Nuffield Orvostudományi Tanszékének kutatója. A tanulmány az eddigi legnagyobb, gyakorlati alkalmazás során folyt vizsgálat, amely a britek beoltásának T-sejt- és antitestválaszairól készült, és az egészségügyi dolgozókat, elsősorban a nőket vizsgálta, akik egy adag Pfizer-vakcinát kaptak.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?