banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kutatás: már az első dózis után nagyon hatékony a Pfizer és a Moderna vakcinája

Az amerikai betegségmegelőzési és kontroll központ (CDC) hétfő este közzétett adatai szerint a Pfizer/BioNtech és a Moderna vakcinájának első dózisa beadását követően két héttel már 80 százalékkal, a második dózis után két héttel pedig 90 százalékkal csökkent a koronavírussal való megfertőződés esélye.

Erre az eredményre az Egyesült Államok első, valós körülmények között végzett vizsgálatai alapján jutottak a CDC kutatói. A friss adatok megerősítik egy korábbi izraeli, szintén valós körülmények közötti utókövetéses vizsgálat eredményét, ahol 94 százalékos eredmény jött ki.

Az amerikai kutatásban 3950 egészségügyi, frontvonalban dolgozó felnőtt vett részt 13 héten keresztül, tavaly december 14-től március 13-ig, akiket hetente teszteltek, hogy az akár tünetmentes fertőződésük esélyét is tetten érhessék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az amerikai mintába bekerült felnőtteknek legalább 74 százaléka csak az első dózist kapta meg, ami azt jelzi, hogy már az első dózis beadása is valóban jelentős mértékben véd, de be kell tartani a gyártói ajánlást, miszerint a második dózis is kell az ígért magas védelemhez az első után nagyjából egy hónappal.

(Címlapon a Moderna vakcinája | Forrás: MTI)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?