Kivonultak Rosztovból a Wagner-zsoldosok

Elhagyta Rosztov-na-Donu várost a Wagner katonai magánvállalat harcosainak és hadfelszerelésének konvoja vasárnapra virradóra - közölte Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója a Telegram-csatornáján.

Golubev közlése szerint a konvoj a Wagner táborai felé vette az irányt. A kormányzó köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendkívüli körülmények között biztosították a létfontosságú rendszerek összehangolt működését a régióban.Fotó: Facebook/Ágoston László

Az Avtodor orosz állami infrastruktúra- és autópálya-szolgáltató vállalat vasárnap reggel közölte, hogy noha a Wagner csoportot alapító Jevgenyij Prigozsin lázadása miatt bevezetett forgalmi korlátozásokat az M-4-es Don autópályán már feloldották, a korlátozások a Tula és Moszkva megyei szakaszon még megmaradtak. Lipeck megyében több utat szándékosan munkagépekkel rongáltak meg a zsoldosok haladásának akadályozására.

Prigozsin szombat este visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner szombatra virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot. Közölte: 25 ezer embere indult el, hogy „tisztázza” az ügyet.

Szergej Sojgu védelmi miniszter június közepén adta parancsba, hogy az ukrajnai háborúban az orosz oldalon harcoló „önkéntes alakulatok” - Moszkvában több mint 40 ilyenről tudnak -, július 1-jéig kössenek szerződést az általa vezetett tárcával. Prigozsin korábban nyilvánosan megtagadta, hogy az általa sokszor élesen bírált Sojguval megállapodást írjon alá.

Kapcsolódók

Kimaradt?