Kitiltanák Stockholm bizonyos részeiről az autókat

A stockholmi hatóságok ki akarják tiltani a benzin- és dízelüzemű autókat a város bizonyos részeiről. Az intézkedés 2025-től lép életbe, és egyike azoknak a lépeseknek, amelyektől a városi környezetszennyezés csökkentését remélik – számol be a Bloomberg alapján az Agerpres.

Stockholm pénzügyi központja és fő bevásárlóközpontjai közötti területet csak elektromos autók, bizonyos típusú hibrid járművek és hidrogénüzemű autók használhatják majd a szerdán hivatalosan is bemutatásra kerülő szabályok szerint – írja a svéd közszolgálati televízió, az SVT.

Fotó forrása: Pexels

A zóna esetleges bővítéséről 2025 első felében születhet döntés. Stockholm lehet az első nagy főváros, amely ilyen intézkedéseket vezet be, és a svéd főváros helyi politikusainak tervei még messzebbre mennek, mint párizsi, athéni és madridi társaik kezdeményezései, amelyek csak a dízelautókat tiltották be.

Más városok, köztük London, olyan alacsony kibocsátású zónákat vezetett be, amelyekben a belvárosba való behajtásért napi díjat kell fizetni a régebbi, belső égésű motorral hajtott autóknak.

„Jobb környezetet akarunk teremteni az itt élő és dolgozó emberek számára” – mondta az SVT-nek Lars Stromgren városi tanácsos, aki a közúti közlekedéspolitikáért felelős.

Azt azonban még nem tudni, hogy ez a terv fellendíti-e az elektromos autók értékesítését Svédországban. Jelenleg az elektromos autók eladása Svédországban nehéz időszakon megy keresztül, a háború és a világjárvány gazdasági hatásai miatt.

Az év elején a Mobility Sweden a korábbi 40%-ról 35%-ra csökkentette a 2023-as új elektromos autók regisztrációjára vonatkozó becslését. Ezzel párhuzamosan Brüsszel decemberben betiltotta a nem létfontosságú és nem helyi autók közlekedését a városközpont 10 fő utcáján.

Augusztusban London az egyik legambiciózusabb járműkibocsátási politikáját vezette be az ultraalacsony kibocsátású zóna kiterjesztésével. Norvégiában, az elektromos autók magas eladásáról híres országban az oslói önkormányzat az év elején javasolta egy nulla kibocsátású zóna bevezetését a városközpontban, amely 2025-ben, a program első szakaszában a nehéz tehergépjárműveket és a teherautókat célozná meg, majd 2027-től a személygépkocsikra is kiterjesztenék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?