Súlyos a helyzet Svédországban, a hadsereget is bevethetik

Egyetértés van a svéd kormány és az ellenzék között abban, hogy a hadsereg bevetése szükséges a bandaháborúk megállításához. A korábban példaértékű békességéről és fejlettségéről ismert  Svédországban drámai méreteket öltött a fegyveres bűnözés. 

Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson a fegyveres erők vezetőjével egyeztetne, hogy a hadsereg is segítsen megfékezni a bandagyilkosságok számának növekedését. A rendőrfőnökkel közösen pénteken vitatják meg, hogy a hadsereg milyen szerepet játszhat az ügyben – idézte a Magyar Nemzet a BBC-t. A Politico arról írt, hogy a korábbi, szociáldemokrata miniszterelnök, Magdalena Andersson is támogatja a hadsereg bevetését a bűnbandák ellen. 

Szerda éjjel egy 18 éves fiatalembert lőttek agyon Stockholm egyik elővárosában. Alig néhány órával később egy másik férfit öltek meg, egy továbbit pedig megsebesítettek Stockholm közelében. A Mandiner beszámolója szerint csütörtök hajnalban robbantást követtek el Uppsalában, amiben öt ház megrongálódott, egy húszéves nő pedig meghalt. Svéd médiajelentések szerint az áldozat „járulások veszteség” volt csak, mert az eredeti célpont a szomszéd lakásban lakott. Hasonló, ha nem még tragikusabb eset történt pár napja, amikor egy 13 éves kisfiút találtak meg holtan, fejbe lőve egy erdőben, Stockholm közelében. 

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök határozottab fellépésre készül Fotó: Ulf Kristersson Facebook oldala

Szeptember eleje óta tizenketten haltak meg bandák közötti erőszakban. 2016 óta – amióta a rendőrség ezeket az adatokat regisztrálja –  ez volt a legvéresebb hónap Svédországban. „Le fogjuk vadászni a bűnbandákat, győzni fogunk felettük" – ígérte Ulf Kristersson miniszterelnök a svéd televízióban. Hozzátette: Svédországban még nem volt ehhez hasonló, és Európában nincs még egy ország, ahol ilyen helyzet alakult volna ki. Szerinte tarthatatlan, hogy országszerte egyre több gyermek és ártatlan járókelő lesz erőszak áldozata. Egy 2021-ben közzétett hivatalos kormányzati jelentés szerint Svédországban egymillió lakosra vetítve évente négyen halnak meg lövöldözésekben, szemben az európai 1,6 emberrel.

A Magyar Nemzet cikke szerint a svéd hadsereg országon belüli bevetéséről – noha a fegyveres erőket hagyományosan, békeidőben a külföldi ellenséggel szemben használják – még nem tudni részleteket, azonban vélhetően a katonák átvehetnek bizonyos rendőri feladatokat, ezzel rendőrségi erőforrásokat szabadítva fel a bűnüldözéshez. A hadsereg bevetésének kritikusai szerint mindez inkább tüneti látszatkezelés, mintsem az erőszak okait célzó intézkedés.

 Mint a Mandiner írásában megjegyzi, az egykor Európa és a világ egyik legbékésebb és legfejlettebb országának számító Svédországban korábban elképzelhetetlen méreteket öltött a fegyveres bűnözés. A svéd rendőrség szerint a bűnbandák már külön rámentek arra, hogy fiatalkorúakat és gyerekeket alkalmazzanak, mert őket alapból kevésbé figyelik a hatóságok. „A mostani bandaháborúk nem törtek voltak ki, ha nem nyitják tágra Svédország kapuit a tömeges bevándorlás előtt. 1990-ben még 8,5 millió volt az ország lakossága, ami 2005-ben érte el a 9 milliót, 2012-ben a 9,5 milliót, 2017-ben pedig a 10 milliót. Az elmúlt hat évben pedig további közel félmillióval nőtt az északi ország népessége" - jegyzi meg a cikk szerzője, hozzátéve: 2022-ben a Svédországban született gyermekek immár 30 százalékának nem svédországi születésű volt az édesanyja, a migrációs hátterű, elszeparáltan élő gyerekek egy részének pedig nincsen út a többségi társadalom felé, viszont a bandák lehetőséget adnak nekik egyfajta „felemelkedésre”. 
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?