Kémprogramot találtak az EP védelmi bizottsága két tagjának mobilján is

Egy belső e-mail szerint a védelmi albizottság tagjainak készülékén bukkantak hekkelés nyomaira, ezért a parlament arra kérte a többi tagot, hogy ellenőriztessék telefonjaikat – írja az EuroNews.

Az esetről hírt adó Politico szerint egy rutinellenőrzéskor, az informatikai részlegen vették észre a kémszoftver nyomait a szakemberek. Delphine Colard, az Európai Parlament helyettes szóvivőjének közleménye alapján „a két eszközön talált nyomok” késztették arra őket, hogy írásban felszólítsák a többi képviselőt telefonjaik átvizsgáltatására.

Fotó: Pexels

A cikk azt is kiemeli, hogy az Európai Parlament a júniusi választások előtt fokozott készültségben van az esetleges kibertámadások és a külföldi beavatkozás miatt.

Nem a mostani az első ilyen eset, már korábban is vetettek be kémszoftvereket európai parlamenti képviselők ellen. 2022-ben derült ki, hogy a katalán függetlenségi mozgalom tagjainak, köztük uniós politikusoknak a telefonjait Pegasus és Candiru típusú hackereszközökkel fertőzték meg.

Az Európai Parlament tagjai 2022-ben külön vizsgálóbizottságot hoztak létre az ügy kivizsgálására. A bizottság egy sor botrányt vizsgált meg olyan országokban, mint Spanyolország, Görögország, Magyarország és Lengyelország, és arra jutott, hogy az EU legalább négy tagállamának kormánya visszaélt már hackereszközökkel politikai haszonszerzés céljából.

Az EP informatikai szolgálata tavaly áprilisban indított el egy rendszert a képviselők telefonjaira esetlegesen rákerült kémprogramok kiszűrésére. Közlésük szerint a program elindítása óta több száz műveletet hajtottak végre.

Kapcsolódók

Kimaradt?