Járványügyi korlátozásokat vezetett be Hollandia

A kereskedelmi- és szolgáltató egységek nyitvatartási idejét, sőt, a magánszemélyek által az otthonukban fogadható vendégek számát is korlátozták.

Hollandiában szombattól három hétig részleges korlátozásokat vezetnek be koronavírus-fertőzöttek növekvő száma miatt. Ezzel Hollandia lett az első nyugat-európai ország, amely a járvány negyedik hulláma alatt korlátozásokat léptet életbe.

A kormány döntése értelmében szombattól:

- a nem létfontosságú üzleteknek este hatkor be kell zárnia, ahogy a kaszinóknak, fodrászatoknak, fürdőknek és bordélyházaknak is;

- az éttermek, kávézók és szállodák este nyolcig lehetnek nyitva;

- minden amatőr és profi sportesemény zártkapus lesz, beleértve a holland válogatott Norvégia elleni jövő heti VB selejtező meccsé;

- legfeljebb négy 13 évnél idősebb vendéget lehet otthon fogadni egyszerre;

- a kormány azt kéri, hogy aki csak teheti, a következő három hétben dolgozzon otthonról.

Emellett a kormány olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely lehetővé tenné az üzleteknek, hogy csak oltott, vagy a fertőzésből kigyógyult vásárlókat engedjenek be. A mozik és színházak továbbra is nyitva maradhatnak, de ahol nem tudják ellenőrizni a védettséget, másfél máter távolságot kell tartani.

A vendéglátós szakma elég mérgesen reagált a bejelentésre, a kormány szakmai szervezetek szerint a korlátozásokkal átlépett egy vörös vonalat. Az intézkedések ellen komolyabb tiltakozás várható, hiszen Hágában múlt hétvégén már a mostani járványügyi intézkedések miatt is ezrek tüntettek.

Hollandiában pénteken 16 287 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, kicsivel kevesebbet, mint csütörtökön, amikor megdőlt az eddigi rekord. Az átoltottsági arány amúgy elég magas, a 12 évnél idősebbek több mint 82 százaléka, a teljes lakosság 73 százaléka kapott már két oltást.

(Nyitókép: Facebook/Netherlands Tourism)

Kapcsolódók

Kimaradt?