banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Itt az „antiszankciós” Lada: nincs benne légzsák, ABS és övfeszítő

Egy előnyös tulajdonsága azért van a külföldi alkatrészek nélkül gyártott orosz autónak: olcsó.

„Ez most a legmegfizethetőbb új autó Oroszországban. Csak úgy becézik, hogy az antiszankciós autó” - lelkendezett az orosz állami tévé azon a híren, hogy Togliattiban legördültek a gyártósorokról a legújabb Ladák. Jó, hát a BBC beszámolója alapján más jelzőt, mint a megfizethető, nem nagyon lehetett találni az autóra. A „biztonságos” például szemen szedett hazugság lett volna, mivel a legújabb Ladából olyan alapfelszerelések hiányoznak, mint a légzsák, az ABS vagy az övfeszítő.Ebben az 2018-as Ladában még vannak nyugati alkatrészek | Fotó: Wikipédia

Ezeket a fejlettnek, pláne újnak egyáltalán nem nevezhető technológiákat ugyanis az orosz autóipar eddig importból szerezte be, maga képtelen az előállításukra. Importra meg most, a szankciók miatt nincs lehetőségük. Az „antiszankciós” tehát lényegében azt jelenti, hogy „a szovjet technológiai fejlettség szintjén álló”.

A BBC szerint az új Lada afféle jelképe is az orosz gazdaságnak. Úgy-ahogy működik, bár néhány alkatrész már hiányzik. Mindazonáltal ez se kis teljesítmény. Oroszországot aktuálisan több mint tízezer különféle szankció sújtja, melyek közül több mint 7500-at Ukrajna lerohanása óta hoztak. Azt, hogy ezek hatására eddig nem hullott szét az orosz gazdaság, részben a korábbi szankcióknak köszönheti az ország. Az új szankciók ugyanis nem érték felkészületlenül, továbbá a piaci aggályok miatt emelkedő energiaárakból is jól profitált a háború kirobbantása óta. „Fizetési mérlegük az első öt hónapban rekordszintű volt, 110 milliárd dollár volt az aktívumuk” - mondta a BBC-nek a moszkvai Macro Advisory elemzője, Chris Weafer.

Vagyis egyelőre nem csupán a háborúra, de az állami vállalatok támogatására is van pénz, hogy fenntarthassák a foglalkoztatást, és fizethessék a béreket. A lakosság így egyelőre nem érzi a szankciók hatását, vagy legalábbis alapvető szükségleteit még ki tudja elégíteni. A szankciókat leginkább a moszkvai bevásárlóközpontokban lehet érzékelni, ahonnan nyugati márkák sora vonult ki a háború ellen tiltakozva.

Azért már érezhetők a jelei a szankciók hatásának. Májusban az éves infláció mértéke 17,1 százalék volt, az új autók eladása pedig 83,5 százalékkal esett vissza. Az előrejelzések szerint a GDP akár 30 százalékkal is csökkenhet az idén - még a kormány is 7,8 százalékos zsugorodással számol.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?