Az Oroszország elleni szankciók miatt nem kaptak fizetést a resicabányai kohászok

Az üzem tulajdonosa a Putyinhoz közel álló, szankciókkal sújtott orosz oligarchák egyike.

Nem kapták meg a februári bérüket a resicabányai TMK üzem dolgozói, közölte az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség. „2022 március 10-én zárolták a TMK Artrom társaság bankszámláit. (…) emiatt 2022 március 15-én a TMK Artrom Rt. nem tudta kifizetni a slatinai és a resicabányai üzemben dolgozók fizetését” – áll az érdekvédelmi szervezet közleményében.Dimitrij Pumpianszki | Fotó: Wikipedia

A kohászati vállalat számláit azért zárolták, mivel a tulajdonosa Dimitrij Pumpianszki, azon, Putyin közvetlen köréhez tartozó oligarchák egyike, akik ellen az Európai Unió szankciókat fogadott el. Az orosz milliárdos március elején lemondott a TMK igazgatótanácsi tagságáról, a cégcsoportban birtokolt tulajdonrészét pedig olyan személyeknek adta át, akiket az EU nem sújtott szankciókkal.

Az Alfa Kartell tájékoztatása szerint a TMK Artrom tájékoztatta a román hatóságokat arról, hogy Pumpianszki, legalábbis formálisan, már nem tulajdonosa a 2 350 dolgozót foglalkoztató vállalatnak. Dimitrij Pumpianszki két alkalommal is járt Romániában azt követően, hogy előbb a slatinai, majd pedig a resicabányai gyár a TMK tulajdonába került.

Korábban Adrian Popescu, a TMK Artrom vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy a cég nem lesz a szankciók ártatlan áldozata, főleg, hogy fennállása óta egy lej osztalékot sem utalt át Oroszországba.

Kapcsolódók

Kimaradt?