Hosszú háborúra rendezkedik be a Kreml - Letartóztatás a minisztercsere után

Röviddel azután, hogy minisztercsere történt Moszkvában a védelmi tárca élén, letartóztatták a minisztérium személyzeti osztályának vezetőjét, Jurij Kuznyecov altábornagyot – írja a portfolio.hu az orosz TASZSZ hírügynökség közlése alapján. A szakértő szerint Szergej Sojgu leváltása nem feltétlenül büntetés a háború eddigi menete miatt, hanem inkább egy jól átgondolt lépés.
 
A most letartóztatott Jurij Kuznyecov 2010 és 2023 között az orosz hadsereg vezérkara nyolcadik igazgatóságának vezetője volt, amely az államtitkok védelméért felelős. 2023 májusában került a személyzeti osztály élére. Mint a portál emlékeztet, azőrizetbe vételre nem sokkal azt követően került sor, hogy Vlagyimir Putyin leváltotta az orosz védelmi minisztérium éléről az azt 2012 óta vezető Szergej Sojgut, és Andrej Belouszov volt első miniszterelnök-helyettest, gazdaságpolitikai szakértőt nevezte ki a helyére.
 
Bendarzsevszkij Anton, a budapesti Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója a váratlan minisztercserével kapcsolatban a Mandineren és Facebook oldalán is közölt rövid elemzésében azt írja: a Kreml hosszú háborúra rendezkedik be. „Gyors, kommunikálható sikerek az első két évben nem következtek be, legalábbis nem úgy, ahogy azt a Kremlben eredetileg elképzelték, és a háború taktikai szintre süllyedt, ahol az elsődleges orosz stratégia az idő faktorban rejlik. Háború közben nem szerencsés katonai vezetőt cserélni: demotiválja a katonákat és rossz üzenetet hordoz a lakosság számára. Viszont az új elnöki ciklus elindulása jó ürügyet szolgáltat hozzá” - fogalmazott a szakértő.
 
Szergej Sojgu Putyin kedvenc minisztere hírében állt - voltak évek, amikor hosszú napokig tartó túrákra vonultak el közösen horgászni a tuvai régióba Fotó: Bendarzsevszkij Anton Facebook oldala
 
Szerinte Szergej Sojgu leváltása nem feltétlenül büntetés a háború eddigi menete miatt, hanem inkább egy jól átgondolt lépés. „Andrej Belouszov érkezésével a védelmi miniszter feladatai innentől kezdve gyökeresen megváltoznak. Belouszov nem fog irányítani, sem csapatokat mozgatni. Nem fog ötletelni egy újabb offenzíva előkészítésében. Belouszov egy közgazdász, aki ebben a minőségben dolgozott az elmúlt évtizedekben Putyin mellett” - írta Bendarzsevszkij. Mint fogalmazott, a háború az orosz mindennapok szerves részévé válik.
 
„A miniszter feladata ennek a kiszolgálása: a kormánnyal együtt Belouszovnak kell megszerveznie a hadigazdálkodás részleteit, a munkát és a logisztikai folyamatokat, neki kell biztosítania a gyártás és a hadsereg ellátását, és a maximumot kell kihoznia a technológiai szektorból a védelmi ipar számára. Még nagyobb hatékonyság és még több fegyver fog kelleni, és ezek biztosítása lesz az új védelmi miniszter elsődleges feladata. Sojgu helyettesének három héttel ezelőtti leváltásával együtt ez a folyamat azt is jelenti, hogy a védelmi minisztériumban történt változtatások az összes pénzügyi modell nagyszabású ellenőrzésének és átszervezésének kezdetét jelentik" - írta a szkértő.
 
Bendazsevszkij Anton megjegyzi, hogy a 68 éves Szergej Sojgu Putyin kedvenc minisztere hírében állt - voltak évek, amikor hosszú napokig tartó túrákra vonultak el közösen horgászni a tuvai régióba. Egyben ő volt az egyetlen, aki több mint 30 éven keresztül töltött be miniszteri pozíciót az orosz kormányban - előbb 1994-től kezdve a rendkívüli ügyek minisztériuma élén még Borisz Jelcin alatt egészen 2012-ig, majd 2012-től a védelmi minisztérium vezetőjeként. A szakértő szerint a menesztésével egy korszak zárult le az orosz politikában.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?