FRISSÍTVE – Gleccseromlás Olaszországban: heten meghaltak, több mint húsz személyt keresnek

Elszabadult és lecsúszott a hegyoldalon egy alpesi gleccser nagy jégtömbje vasárnap délután, és elsodort egy kirándulócsoportot a Marmolada-csúcs egyik népszerű ösvényén – írta a Euronews magyar nyelvű hírportálja. FRISSÍTÉS: az eltűntnek vélt román állampolgárok biztonságban vannak.

Az olasz állami televízió szerint legkevesebb hat ember meghalt, nyolcan megsérültek. A digi24.ro azt írta, hogy kilenc személy sérült meg és 16-ot eltűntnek nyilvánítottak.

A jégtábla Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén; a gleccser destabilizálódott a tövénél az olvadó víz nagy mennyisége miatt, miután hetekig rendkívül magas és átlag feletti, legalább 10 Celsius-fokos hőmérséklet volt – írta az Alpesi-Adria Meteorológiai Társaság Twitter-oldalán.Itt történt a tragédia | Fotó: Agerpres/Xinhua

Eddig négy áldozatot azonosítottak: három olasz és egy cseh állampolgárt, két másik halott – egy férfi és egy nő személyazonosságát még nem állapították meg. Az eltűntek között olasz, német, cseh és román állampolgárok vannak.

Gianpaolo Bottacin, Veneto tartomány regionális katasztrófavédelmi tanácsosa szerint a jégtömb „mészárlást” végzett a túrázók között. „Elképzelhetetlen a látvány, nehéz azonosítani az áldozatokat, mert a gleccser szétdarabolta a testeket” – nyilatkozta a helyi sajtónak.

FRISSÍTÉS: az eltűntnek vélt román állampolgárok biztonságban vannak

A gleccseromlásban eltűntnek vélt három román állampolgár nincs veszélyben, csak térerő nélküli szálláson éjszakáztak, ezért nem tudtak korábban kapcsolatba lépni velük a rokonaik, akik a katasztrófa hírére értesítették a hatóságokat, közölte hétfő délután a román külügyminisztérium. Mint írták, más román állampolgárok eltűnéséről nem kaptak bejelentést.

FRISSÍTÉS 2: hétre emelkedett a halálos áldozatok száma

A mentőegységek hétfő dél körül ideiglenesen felfüggesztették a kutatást a rossz időjárási körülmények miatt. A többnapos kánikula után megérkezett a csapadék, ami a szakemberek szerint tovább lazíthatja a jégfalat, de erős szelet és jégesőt is várnak, írja az MTI.

Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia úgy nyilatkozott, hogy a rossz idő beálltáig harmincöt mentőegység kutatott az eltűntek után. „Tragikus a katasztrófa mérlege, azt hittük, a gyors mentéssel többeket tudunk megmenteni” – mondta Luca Zaia.

A venetói katasztrófavédelmet vezető Gianpaolo Bottacin hozzátette, hogy amint lehetséges, drónokkal is folytatják az eltűntek keresését.

A hatóságok legfrissebb listája szerint 22 embert keresnek: tizenhét olaszt és öt külföldit. Az olaszok többsége Trento területéről vagy Veneto tartományból származik. A trentói csendőrség közlése szerint a külföldiek között cseh állampolgárok is vannak.

Vasárnap estig hat holttestet találtak meg, köztük van két olasz alpesi vezető. Szintén csendőrségi közlés, hogy hétfőn újabb holttestet találtak, így a halálos áldozatok száma hétre emelkedett.

A sérültek száma nyolc, kettejüknek súlyos az állapota: egy 67 éves német férfiről és egy 58 éves német nőről van szó, mindkettejüket intenzív osztályon kezelik. A helyszínre tart Mario Draghi miniszterelnök és Fabrizio Curcio, a katasztrófavédelem vezetője, de a rossz idő miatt egyelőre csak Trento városáig jutottak el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az érintett terület átkutatásában öt helikopter és mentőkutyák vettek részt. A mintegy 3300 méter magas Marmolada a Dolomitok keleti részének legmagasabb csúcsa.

Kapcsolódók

Kimaradt?