Gázai övezet: áram nélkül maradt a kórház, 39 csecsemőből 8 meghalt, a többieket evakuálták Egyiptomba

Huszonnyolc koraszülött csecsemőt evakuáltak hétfőn a Gázai övezetben a bombázott palesztin al-Sifa kórházából és Egyiptomba szállították őket kezelésre – jelentette az egyiptomi televízió és egy palesztin orvos – írja a Reuters alapján az Agerpres.

A rafahi határátkelő egyiptomi oldalán lévő egészségügyi személyzetet látták, amint óvatosan kiveszik a mentőautókból a csecsemőket, és mobil inkubátorokba helyezik őket, amelyeket aztán más mentőautókkal szállítottak tovább.

A csecsemők – az összesen 31-ből, akiket vasárnap az evakuálás első lépéseként a Gázai övezet déli részén lévő, ostrom alatt lévő al-Sifa kórházból egy újszülöttgyógyászatra szállítottak – csak pelenkát és zöld sapkát viseltek.

Egy koraszülött csecsemő a Gázai övezetből egy inkubátorban a rafahi átkelő egyiptomi oldalán november 20-án. Tizenhat csecsemőt az észak-sínai tartománybeli El Arish általános kórházba szállítottak, míg a többiek úton vannak a kairói kórházakba. | Fotó: Agerpres/Xinhua

„A gyerekek az al-Sifa kórházból jöttek hozzánk. Borzalmas állapotban voltak, amikor ideérkeztek” – mondta Dr. Mohammad Salama, a dél-gázai Rafahban található Al-Helal Al-Emairati kórház neonatológiai osztályának vezetője. „Néhányuk alultápláltságtól, néhányuk kiszáradástól és néhányuk alacsony hőmérséklettől szenvedett. Az elmúlt 24 órában azon dolgoztunk, hogy stabil állapotba hozzuk őket” – mondta a Reutersnek telefonon az osztályvezető.

„Amint megkaptuk a hívást, hogy készítsük elő a csecsemőket, azonnal útra készen állítottuk őket” – tette hozzá. Salama elmondta még, hogy a csecsemők egy részét az édesanyjuk kísérte el, míg másokat, akiknek nem voltak velük rokonok, az egészségügyi személyzet kísérte el. Néhány esetben, ahol az édesanyjuk elhunyt vagy eltűnt, más rokonok írták alá az átszállításhoz szükséges beleegyező nyilatkozatokat – mondta.

Az újszülöttek helyzete azután keltette fel a nemzetközi közvélemény figyelmet, hogy nyolc nappal ezelőtt felvételek kerültek elő, amelyeken egymás mellett fekszenek a gázai al-Sifa kórház ágyain, miután a Gáza város elleni izraeli támadást követően az áramhiány miatt leálltak az inkubátorok, amelyekben voltak.

Mire az al-Sifa orvosai riadót fújtak, 39 csecsemő még életben volt. Azóta nyolcan meghaltak.

Az orvosok elmondták, hogy a kórházban rendkívül veszélyes körülmények uralkodtak számukra: nem volt fertőzésellenőrzés, nem voltak megfelelő sterilizáló berendezések, nem volt ivóvíz és gyógyszer, és nem volt lehetőség a hőmérséklet és a páratartalom egyéni igényekhez való igazítására sem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?