Öt magyar állampolgárságú túszt tart fogva a Hamász

A magyar kormány azt követeli, hogy a Hamász bocsássa szabadon a magyar túszokat, s a nemzetközi közösség tegyen meg mindent a terrorcsoport által Izraelből elhurcolt emberek mielőbbi elengedése érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülése előtt rámutatott, hogy tizenöt magyar állampolgárságú személy is a Gázai övezetben rekedt, de közülük az egyiptomi és az izraeli közreműködésnek köszönhetően mindenkit sikerült kijuttatni, aki el akart jönni.

Szijjártó fontosnak nevezte, hogy minél kevesebb civil áldozata legyen a háborúnak Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

Szijjártó ezzel összefüggésen fontosnak nevezte, hogy minél kevesebb civil áldozata legyen a háborúnak. Illetve közölte, hogy a Hamász öt magyar állampolgárságú személyt is fogva tart. „Ezért mi nem tudunk elfogadni semmi olyan deklarációt, döntést, határozatot, ami nem mondaná ki világosan és egyenesen, hogy minden túszt azonnal, haladék nélkül és mindenfajta feltétel nélkül el kell engedni” - fogalmazott. „Követeljük, hogy egyrészt a Hamász engedje el a túszokat, másrészt pedig hogy a nemzetközi közösség tegyen meg mindent a túszok kiszabadításáért” - idézte az MTI a tárcavezetőt.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?