Folytatódik az izraeli előrenyomulás a gázai szárazföldi hadműveletben

Az izraeli hadsereg újabb gázai és libanoni célpontokat lőtt, és likvidálta a Hamász egyik vezetőjét - tudatta a katonai szóvivő Izraelben kedden.

A hadsereg szóvivője, Daniel Hagari arról tájékoztatott, hogy az izraeli erők folytatták a harcot és az előrenyomulást a gázai szárazföldi hadműveletben, terroristákat semmisítettek meg a szárazföldi egységek és a légierő közös és összehangolt csapásai során, és felszámoltak több száz Hamász-célpontot. „Heves csaták zajlanak Gázában, kitartásra és türelemre lesz szükség mindannyiunktól"- mondta Hagari. A gázai túszok száma kétszáznegyvenre nőtt az eltűntek azonosítása nyomán. Az izraeli hadsereg páncélos erőivel fokozta a gázai iszlamista fegyveresekre gyakorolt nyomást az övezet északi részén. Eltalálták a Hamász páncéltörő rakétás osztagát Gázaváros északi részén az al-Azhar Egyetemnél, mely az övezetbe történt egyre mélyebb behatolást jelzi.

A palesztin vörösfélhold támadásról számolt be a gázai Al-Kudsz Kórház közelében. Közlésük szerint folytatódnak az izraeli csapatok támadásai a gázai Tel Al-Hava negyedben. „Az épület remeg, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült civilek és a személyzet félelmet és pánikot él át" - írta az egészségügyi segélyszervezet az X-en. Hétfő este egy gyanús személyt észleltek az izraeli csapatok, aki átkelt a Gázai övezetből Izraelbe. Reim kereszteződés közelében agyonlőtték, később kiderült, hogy fegyvertelen volt. A katonai szóvivő jelentése szerint hírszerzési információk alapján vadászrepülőgépek tegnap este megölték a Hamász északi parancsnokságában lévő Béjt Lahia zászlóalj parancsnokát, aki az Erez kibuc és Netiv Haaszara falu elleni iszlamista csapatokat irányította a Hamász október 7-i terrortámadásában. Korábban a Hamász légierejét vezette, részt vett a terrorszervezet drónos és siklórepülős egységeinek fejlesztésében. Az izraeli hadsereg szerint kiesése jelentős csapást mért a Hamász védelmi képességeire a szárazföldi hadműveletekkel szemben.

Heves csaták zajlanak Gázában Fotó: Agerpres

Az izraeli erők mozgása a Háárec című újság elemzése szerint emlékeztet a 2009-es Öntött ólom hadműveletre, de két jelentős különbséggel: a Hamász azóta megerősödött és javította védelmi képességét, és ezúttal az izraeli kormány és a hadsereg jelentősebb célt határozott meg: a Hamász uralmának és katonai képességeinek megsemmisítését. Joáv Galant védelmi miniszter és magas rangú tisztek azt jelezték, hogy a csapatoknak korlátlan idő áll rendelkezésére küldetésük végrehajtására, mely a Hamász október 7-én elkövetett terrortámadása nyomán kialakult izraeli, valamint nemzetközi legitimitáson alapul. A háttérben tárgyalások folynak a fogolyszabadítási megállapodásról, de a Hamász számára előnyt jelent, hogy túszokat ejtett, és mindannyiuk szabadon bocsátása agresszívabb izraeli fellépést tenne lehetővé. Az eddigi tárgyalások alapján a Hamász kész megállapodni a nők, gyerekek és idősek elengedéséről, de igyekszik ezt halogatni, hogy akadályozza a szárazföldi művelet folytatását.

Kedden robbanások hallatszottak Izrael legdélebbi részén, Eilat környékén. Ellenséges repülő tárgyakat robbantottak fel az országba érkezésük előtt, melyeket a izraeli értékelés szerint Jemenből indítottak. A hétfőn kiszabadított izraeli katonanő értékes információkat adott át az izraeli hírszerzésnek. „Elképesztő és fontos művelet volt a kimenekítése. Reményt ad, hogy továbbléphetünk. A Hamász csak a nyomás hatására lesz hajlandó tárgyalni a fogolycseréről" - nyilatkozta a szárazföldi hadművelet és a túszmentő erőfeszítések együttes hatásáról Jichák Brik nyugalamzott tábornok a ynet hírportálnak.

Az izraeli hadsereg Ciszjordániában, Rámalláhban lerombolta Szalah Al-Arúrinak, a Hamász elnökhelyettesének és külpolitikai, valamint Ciszjordániáért felelős vezetőjének a házát. Arúri jelenleg Libanonban él, korábban Törökországban, a szíriai polgárháború előtt pedig Damaszkuszban élt, miután távozásának feltételével elbocsájtották egy izraeli börtönből. Éjjel ismét izraeli razzia volt Ciszjordániában, melyben több tucat körözött szélsőséges iszlamista palesztint tartóztattak le.   Libanonból leadott lövésekre válaszul az izraeli hadsereg a libanoni síita Hezbollah milícia célpontjait támadta libanoni területen. A szervezet fegyvereit, állásait és más katonai létesítményeit lőtték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?