Franciaország: újraválasztották köztársasági elnöknek Emmanuel Macront

Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő nyerte a francia elnökválasztás második fordulóját vasárnap, győzelmet aratva jobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen felett – jelentették a France 2 és TF1 közszolgálati televíziók az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések alapján. 

Az Ifop, Elabe, Opinionway és Ipsos közvélemény-kutató cégek felmérései szerint Macront a szavazatok 57,6-58,2 százalékával választották újra, míg Marine Le Pen a szavazatok 41,8-42,4 százalékát tudhatja magáénak.

Hatalmas francia zászló előtt beszélt, honfitársainak hívta az ünneplőket – egy eddig ismeretlen, a hazafiasság eszméinek szellemében megszólaló Emmanuel Macron állt a tömeg elé a Mars-mezőn, írja a Híradó.hu. Marine Le Pen üdvözölte, hogy „a két hete tartó tisztességtelen, erőszakos módszerek ellenére” a választások éjszakáján az általuk „képviselt eszmék csúcsra járnak”.

Az újraválasztott francia köztársasági elnök feleségével, Brigitte Macronnal kézenfogva állt a színpadon. „Az elkövetkező évek biztosan nem lesznek nyugodtak” – kezdte beszédét Macron, kiemelve: „Igényesnek és ambiciózusnak kell lennünk. Az ukrajnai háború arra emlékeztet minket, hogy Franciaországnak fel kell emelnie a szavát, hogy megmutassa döntései világosságát és megmutassa erejét minden területen.”

Kiemelte: „Senki sem marad az út szélén”. A kialakult válsághelyzetre célozva azt mondta: „Jóindulatúnak és tisztelettudónak kell lennünk, mert az országunkat annyi kétség, annyi megosztottság övezi!” Azt is elmondta: tisztában van azzal, sokan csak azért voksoltak rá, hogy „megakadályozzák a szélsőjobboldalt”. Felhívta a figyelmet arra, hogy „közösen dolgozzunk az egység megvalósításán, amelynek révén boldogabban élhetünk majd Franciaországban. Az elkövetkezendő évek biztosan nem lesznek nyugodtak, de történelmi jelentőségűek lesznek, és mi tudni fogjuk, hogyan kell megírni e történelmet a mi nemzedékünk számára!”

Az újraválasztott elnök rámutatott, „ez az új korszak nem a véget érő, ötéves időszak folytatása lesz, hanem megújulásé”, hogy jobbá tegyék az országot. Kiemelte: „Ez az, ami a francia népet olyan egyedülálló erővé teszi, amelyet olyan mélyen és intenzíven szeretek, és amelyet olyan büszkén szolgálhatok újra.”

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitter-oldalán azt írta: „Bravó, Emmanuel”. „Ezekben a mozgalmas időkben megingathatatlan Európára és egy több szuverenitással rendelkező és stratégiailag jelentősebb Európai Unió iránt elkötelezett Franciaországra van szükség” – írta Michel.

Boris Johnson brit, Alexander De Croo belga, Mark Rutte holland, Mario Draghi olasz és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökök, Olaf Scholz német kancellár, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sorra gratulált Emmanuel Macronnak.

„Örülök, hogy folytathatjuk jó együttműködésünket. Közösen fogjuk előrébb vinni Franciaországot és Európát” – írta Ursula von der Leyen a mikroblogján.

„Szívből gratulálok Emmanuel Macron elnök úr újraválasztásához! Örömmel várom, hogy továbbra is együtt dolgozhassunk a Románia–Franciaország stratégiai partnerség, az erős és egységes Európa építése és a NATO keleti szárnyán való fokozott együttműködés érdekében” – olvasható Klaus Iohannis román államfő vasárnap este a Twitteren, francia nyelven küldött üzenetében.

Le Pen elismerte vereségét

Marine Le Pen elismerte választási vereségét, ugyanakkor azt ígérte, nem hagy fel a küzdelemmel, mondván, hogy pártja, a Nemzeti Tömörülés számára a következő megmérettetés a júniusi parlamenti választás lesz. „Még nagyobb erőfeszítéssel fogom munkámat folytatni a franciákért” – hangsúlyozta. A politikus kijelentette, hogy a választási eredmény „győzelmet” jelent pártja számára, amely készen áll együttműködni mindazokkal, akik szembe akarnak szállni Macronnal.

Az elnökválasztás első fordulójában harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon jó hírnek értékelte Marine Le Pen választási vereségét az ország egysége szempontjából. Egyben megerősítette szándékát, hogy meg akarja szerezni a miniszterelnöki tisztséget a parlamenti választásokon. Ugyanakkor bírálta Macront, aki szerinte az ötödik francia köztársaság legrosszabb választási eredményével vált elnökké. „Nem szavazók és tartózkodók tengerének hullámain lovagol” – hangoztatta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg