Francia elnökválasztás: egyre szorosabb a verseny, de továbbra is Macron az esélyes

Tizenkét nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt továbbra is Emmanuel Macron jelenlegi államfőnek van a legnagyobb esélye a győzelemre, de a különbség csökkent közte és legfőbb riválisa, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés jelöltje között.

Az Elabe közvélemény-kutató intézetnek a BFM hírtévében szerdán közzétett felmérése szerint Emmanuel Macron 28 százalékkal végezne az élen az első fordulóban Marine Le Pen előtt, aki a szavazatok 21 százalékára számíthatna, ha most tartanák a voksolást. Marine Le Pen márciusban fokozatosan emelkedett ki a többi jobboldali jelölt, Eric Zemmour publicista és Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje közül, akikkel sokáig szoros versenyben volt a második helyért.Emmanuel Macron | Fotó: Agerpres/EPA

A két esélyes jelölt között a második fordulóban várható különbség is csökkent: Emmanuel Macron a szavazatok 52,2 százalékára számíthatna, ha most tartanák a választást, míg Marine Le Pen a voksok 47,5 százalékát kapná. Egy héttel ezelőtt még 12 százalék volt a különbség kettejük között, Macront 56, Le Pent 44 százalékra jelezték a felmérések a második fordulóban.

Az előző, öt évvel ezelőtti második fordulóhoz hasonlóan Macron-Le Pen párbajt jeleznek előre a felmérések, immár több mint egy év óta, de annak végeredménye még soha nem volt olyan szoros, mint a legfrissebb, a  szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásban.

Az ukrajnai háború az elmúlt hetekben a nemzetközi politikában közvetítőként fellépő jelenlegi elnök erősödésének kedvezett, az elmúlt héten a kampányban azonban ismét a belföldi témák, mindenekelőtt a gazdasági kérdések kerültek előtérbe. Marine Le Pen pedig a franciák által legfőbb kérdésnek tartott vásárlóerő problémájára és a szociális kérdésekre összpontosította a kampányát.

A felmérés szerint a harmadik helyen a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon áll a szavazatok 15,5 százalékával, negyedik Eric Zemmour (10,5 százalék) Valérie Pécresse előtt, aki 9,5 százalékkal az ötödik helyre szorult. Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a második fordulót április 24-én rendezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?