Évia szigetén továbbra is terjed az erdőtűz

Fotó: Agerpres/EPAA második legnagyobb görög szigeten, Évián még hétfőn is megállíthatatlannak tűnően terjedt az erdőtűz, és több száz embert kellett kimenekíteni otthonából, míg a hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket.

Évia kormányzóhelyettese az AFP hírügynökség jelentése szerint azt mondta: a helyzet továbbra is válságos, és az oltáshoz nem áll rendelkezésre elég ember - hivatásos vagy önkéntes tűzoltó - és műszaki eszköz. Már legalább 35 ezer hektárnyi terület égett le, és további több száz ház semmisült meg - tette hozzá.

Vasárnap napközben, az éjszaka és még hétfőn is többtucatnyi embert menekítettek el a szigetről kompokkal. A lakosok azonban a közelben akarnak maradni, így a kompokon várják ki, amíg visszatérhetnek.

Annyit sikerült elérni Évián, hogy Pefki északi falu legnagyobb része valószínűleg megmenekült - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az ország más részein már legalább nem terjednek a tüzek, a tűzoltóknak sikerült megállítaniuk őket, és bíznak abban, hogy ez így is marad.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.

Kapcsolódók

Kimaradt?