Bozóttűz sújtotta görög szigeten rekedt másfél ezer turista, köztük sok romániai is

Az Égei-tenger északi részén található Szamothraké szigetén rekedt 1500 turista, köztük több száz román állampolgár is. A kompok meghibásodása mellett súlyosbítja a helyzete, hogy a Görögországhoz tartozó szigeten bozóttüzek tombolnak.

Forgalmi dugó a kikötőben és zúgolódó turisták – így fest most Szamothraké szigete, mivel a szárazföldi Alexandrúpolival összeköttetést teremtő komp és az annak pótlására küldött hajó is meghibásodott.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a Görögországban tomboló erdő- és bozóttüzek Szamothrakén is felcsaptak, miután meggyulladt az aljnövényzet.

A görög, román, bolgár, francia és szerb vendégek egy része hátrahagyta a gépkocsiját is, hogy jobb helyet foglaljon magának a beszálláskor, egyeseket a közintézményekben szállásoltak el, míg vannak, akik sátrat vertek a kikötőben. Totális a káosz, miután sokan készpénz, ivóvíz és élelem nélkül maradtak.

Tanaszisz Vitszasz polgármester kellemetlennek nevezte a helyzetet, főleg, hogy nem tudott semmit mondani arról, hogy mikor oldódik meg a probléma. Ráadásul több ezer turista várakozik a szárazföldön, akiknek foglalásuk szól a szigetre, de nem tudnak odajutni. Állítólag szerdán új hajót küldenek a turistákért.

 

A román külügyminisztérium „figyelemmel kíséri a Szamothrakén történteket”. Az athéni román nagykövetséget és a thesszaloniki konzulátust többen megkeresték már. A tárca közleménye szerint az ott rekedt romániai turisták egy részével és a helyi hatóságokkal állandó kapcsolatban állnak a külképviseletek munkatársai.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?