Több mint száz romániai tűzoltó indult Görögországba az erdőtüzek oltásában segíteni

A román katasztrófavédelmi főfelügyelőség 108 katonai tűzoltója indult 23 járművel, köztük erdőtüzek oltására kialakított hat tűzoltókocsival pénteken Görögországba, hogy az országban pusztító erdőtüzek oltásában segédkezzenek. Az ország különböző részeiből mozgósított tűzoltók a Bukarest melletti Clinceniben gyűltek össze.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: teljesen önálló egységeket alakítottak ki, hiszen „segíteni mennek, nem azért, hogy a helyi hatóságokat hátráltassák”. A konvoj saját parancsnoki központtal, nagy teljesítményű áramfejlesztő generátorral, két teljes tábori felszereléssel, két tartálykocsival, és négy, felszereléseket szállító konténerkocsival indult útnak.fotó: IGSU/Facebook

Az uniós támogatásból tavaly beszerzett, terepjáró képességekkel rendelkező (összkerékhajtású), erdőtüzek oltására kialakított tűzoltókocsik háromezer literes tartállyal és nagy teljesítményű vízágyúval rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a személyzet és a felszerelés veszélyeztetése nélkül, nagy távolságról oltsák a tüzet. A víztartály utántöltését bármilyen nyomás nélküli vízforrásból - tavakból, folyókból - el lehet végezni.

A tíznaposra tervezett, szükség esetén meghosszabbítható műveletet az Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága koordinálja, illetve 75 százalékban fedezi az oda- és visszaút költségeit. A bevetések során elhasznált üzemanyagot a fogadó fél - jelen esetben Görögország - biztosítja.

Románia több ízben nyújtott már légi segítséget külföldi erődtüzek oltásában, a szárazföldi alakulatok azonban most először vesznek részt külföldi segélymisszióban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?