banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Éheznek a ramadán idején Gázában

„Üres gyomorral böjtölünk. Éhezünk” – mondják a gázaiak, akiknek már nincs mit enniük a muszlimok szent hónapja, a ramadán böjti hónap idején. Papsajtmályvát gyűjtenek, azt eszik, amíg tart – számolt be a Digi24 a Reuters alapján. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) azzal vádolja Izraelt, hogy megtagadja az éhező emberektől a túlélés lehetőségét, miután hivatalosan megtiltotta a segélyszervezetnek, hogy élelmiszert szállítson a Gázai övezet északi részére.  

A ramadánt kellene ünnepelniük, de éheznek, gyűjtögetett növényeken élik túl Gázában. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) azzal vádolja Izraelt, hogy megtagadja az éhező emberektől a túlélés lehetőségét, miután hivatalosan megtiltotta a segélyszervezetnek, hogy élelmiszersegélyt szállítson a Gázai övezet északi részére. Válaszul Izrael azzal vádolja az ügynökséget, hogy már régen leállította a segélyek küldését.

Áttelepített palesztinok tolonganak jótékonysági csoport által adományozott élelmiszerért a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban | Fotó: AgerpresAz ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetre szólít fel a Gázai övezetben, mivel egyre nagyobb az aggodalom az ottani éhínség miatt, eközben z éhező emberek papsajtmályvát gyűjtenek, ez az egyetlen mentőövük – írja a Reuters. „Életünkben – még az előző háborúk alatt sem – soha nem ettünk papsajtmályvát” – mesélte az ott élő Maryam Al-Attar. Hozzátette, hogy megszakad a szíve a gyermekei miatt, hiszen azok kenyeret kérnek, de nem tudni adni nekik. „Kenyeret akarunk enni, anya. Nem találok nekik egy darab kenyeret sem. Elmegyek és gyűjtök egy kis papsajtmályvát. Eddig találtam, de mit csinálunk, ha elfogy? Hová megyünk?” –panaszkodott az asszony.

Gázában éhínség fenyeget, és júliusra az egész területre kiterjedhet – figyelmeztetett március 18-án egy élelmezésbiztonsági ügynökség. A civilek körében egyre nő a félelem, mivel az élelmiszersegélyek szállítása egyre bizonytalanabbá válik, és az Izrael és a Hamász közötti tárgyalások a tűzszünet feltételeiről és a túszok szabadon bocsátásáról nem vezettek konkrét eredményre.

Hétfőn egy izraeli kormányszóvivő közölte, hogy Izrael felhagy az együttműködéssel a Gázai övezetben működő ENSZ Segélyszervezettel, azzal vádolva őket, hogy fenntartják a konfliktust. Izrael januárban azt állította, hogy az UNRWA 13 ezer gázai munkatársa közül 12 vett részt az október 7-i támadásban. Az izraeli vádak hatására több segítő ország felfüggesztette a finanszírozást.

A palesztin egészségügyi minisztérium és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) adatai szerint több mint 32,200 palesztin és több mint 1450 izraeli halt meg azóta, hogy a Hamász fegyveresei 2023. október 7-én a Gázai övezetből támadást indítottak Izrael ellen, és az azt követő izraeli hadműveletek során a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?