Egyre feszültebb a helyzet Fehéroroszország nyugati határain

A migránsok egy része átszakította a kerítést a lengyel-fehérorosz határon, Litvániában rendkívüli állapotot hirdettek, és már legalább nyolcan meghaltak a határ közelében a hideg miatt.

Migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a lengyel-fehérorosz határon, és átjutott Lengyelország területére, írja az MTI a PAP lengyel hírügynökség tudósítására hivatkozva.

A Bialystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este lerombolta a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. Egyes határsértőket visszafordítottak Fehéroroszországba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk.Menekültek gyülekeztek hétfőn a fehérorosz-lengyel határ közelében | fotó: Agerpres/EPA

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és ők újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti. Fogadkozott, hogy Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét.

Litvániában rendkívüli állapotot hirdettek

Rendkívüli állapot lépett hatályba kedd éjféltől Litvániában a fehérorosz határ térségében az ott kialakult migrációs válság miatt. Az éve eleje óta a litván-fehérorosz határon több mint négyezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe, ötvenszer többet, mint a tavalyi év egészében.

Az egyelőre csak egy hónapra szóló rendkívüli jogrend bevezetéséről a litván parlament hozott döntést. Az intézkedés a határ menti öt kilométeres sávra vonatkozik, illetve azokra a befogadóhelyekre, ahol a Fehéroroszországon át érkezett afrikai és ázsiai illegális bevándorlókat szállásoltak el.

A határövezetbe csak külön engedéllyel lehet belépni (ez nem vonatkozik a helyi lakosokra), és tilos ott gyülekezni. A befogadóhelyeken tartózkodó menekültek nem használhatnak elektronikus távközlési eszközöket és internetet, kizárólag a hatóságokkal való kapcsolattartáshoz lehet azokat igénybe venni.

Viktorija Cmilyte-Nielsen parlamenti elnök azt mondta, hogy az illegális migráció elleni harchoz már nem elegendőek a kormány rendelkezésére álló eszközök olyan körülmények közepette, amikor a Lengyelország elleni hibrid támadások erősödése Litvánia nyugalmát is fenyegetik.

Az éve eleje óta a litván-fehérorosz határon több mint négyezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe, ötvenszer többet, mint a tavalyi év egészében.

Legalább nyolc menekült meghalt

A lengyel védelmi minisztérium szerint a fehérorosz katonai erők nagy csoportja indult el a menekültek improvizált táborai felé, írta kedd délután az AP. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy bekérették a minszki lengyel katonai attasét, hogy tiltakozzanak az „alaptalan és jogtalan” lengyel állítások ellen. A fehérorosz védelmi minisztérium aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a lengyel csapatok a határon gyülekeznek, és a nemzetközi szabályokkal ellentétben Varsó nem figyelmeztette hivatalosan keleti szomszédját, hogy 6000 fősnél nagyobb katonai csapatokat vezényel a térségbe.

A lengyel rendőrség Twitteren posztolt videói szerint a menekültek sátrakba húzódtak és tábortüzeknél prübáltak főzni a fagyponthoz közeli hőmérsékletben. Az AP-nek a határmenti Bialowieza faluban nyilatkozta egy férfi, hogy sok migránssal találkozott, akik gyakran éhesek, szomjasak, cipőre és orvosi ellátásra van szükségük. A férfi az ételt osztó önkéntesek egyike, és csak névtelenül nyilatkozott, mert a lengyel hatóságok nem bátorítják az önkéntes segélyakciókat. Mint hozzátette, a menekültek közül van, aki azt hitte, Németországba érkezett, és úgy tűnt, hogy a fehérorosz katonák és őrök alaposan félretájékoztatták.

A lengyel és fehérorosz hatóságok legalább nyolc halálesetet tartanak nyilván a menekültek körében.

A dpa német hírügynökség közölte, hogy a lengyel hatóságok kedd este feltartóztatták a Seebrücken Deutschland és a LeaveNoOnBenihd nevű szervezet aktivistáit szállító buszt. A két szervezet humanitárius segélyt szállított a határnál összegyűlt migránsoknak, akiket Németországba akar szállíttatni.  A német belügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy ennek büntetőjogi következményei lehetnek.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?