Fehéroroszország: sem Lengyelország, sem a NATO nem támogatja a külső beavatkozást

A fehéroroszoknak külső beavatkozás nélkül kell megoldaniuk az elnökválasztás után országukban kialakul helyzetet – ebben egyeztek meg keddi telefonbeszélgetésükben Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a lengyel államfői hivatal honlapján olvasható közlemény szerint.

A két politikus szerint a fehéroroszországi helyzetet nem lehet megoldani a társadalom akaratával ellentétes külső beavatkozással.

Stoltenberg arról biztosította Dudát, hogy a NATO „éber marad”, illetékes szervei folyamatosan nyomon követik a szövetség keleti szárnyán fennálló biztonsági helyzetet – idézi a közlemény a lengyel államfői kabinetfőnök, Krzysztof Szczerski beszámolóját.

A lengyel elnök és a NATO főtitkára aláhúzta, hogy a fehéroroszországi helyzet „nincs hatással a NATO jelenlegi katonai aktivitására”, amelynek „kizárólagos célja a tagállamok biztonságának megőrzése”.

Lukasenka készenlétbe helyezte a hadsereget

Közben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az állami televízióban közvetített beszédében közölte: hétvégi parancsának értelmében Fehéroroszország katonai egységeket vezényelt és teljes készenlétbe helyezett a nyugati határára válaszul külföldi kormányoknak a fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira.

Vezető lengyel politikusok az utóbbi napokban Lengyelország és a balti országok, illetve az Európai Unió lehetséges közvetítő szerepét szorgalmazták a fehérorosz belpolitikai párbeszéd előmozdításában. Szorgalmazták a politikai foglyok szabadon bocsátását és a szabad fehérorosz választások megszervezését. 

Fehéroroszországban augusztus 9. óta tartanak a tüntetések, Lukasenka akkor hivatalos adatok szerint a szavaztok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. A szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált, sokakat megvertek, legalább két tüntető meghalt, több tucat ember sorsa ismeretlen.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?