Lengyel elnök: változik a nyugat-európai politikusok gondolkodása a migrációról

A migráció témájában változik a nyugat-európai politikusok gondolkodása, nemzeti érdekeket áthidalva Európában ez ügyben kompromisszumra lehet jutni – hangoztatta szombaton Andrzej Duda lengyel elnök Rzeszówban, a visegrádi csoport (V4) államfőinek csúcstalálkozóján.

A lengyel államfő a csúcsot záró sajtóértekezleten kérdésre válaszolva rámutatott: Lengyelországba „igazából nem jönnek” a közel-keleti menekültek, Magyarországot pedig tranzitországnak tekintették. A témára a Nyugat ezért másképp tekint, „mint mi” – tette hozzá.

Felidézte: a V4-ek a szeptemberi pozsonyi EU-csúcson a migráció témájában a rugalmas szolidaritás elvét javasolták. Ez egyetértésre talált az Európai Bizottság részéről is, ami azt mutatja, hogy a hozzáállás változik – mondta, hozzáfűzve: az EU-tagállamoknak természetesen vannak saját érdekeik, de kompromisszumra lehet jutni.

Andrzej Duda megerősítette, hogy Lengyelország és a V4-ek nem egyeznek bele a menekültelosztási kvótákba, a migránsok Európán belüli kényszerű átirányításába. „Lengyelországba senki sem fog vonatokkal hozni menekülteket” – jelentette ki, majd feltette a kérdést: „Mit kezdjenek velük a lengyel hatóságok? Zárják be őket?”

A lengyel elnök kifejtette: amennyiben a migránsok élhetnek a szabad mozgás jogával, mindig elhagyhatják Lengyelországot. „És meg is teszik ezt, mi pedig nem tartjuk vissza őket, mert mi minden embernek meghagyjuk a jogait” – hangsúlyozta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?