banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Bizalmat szavazott az olasz felsőház Mario Draghi kormányának

Széles többséget szerzett az olasz szenátusban Mario Draghi miniszterelnök kormánya a szerda éjszakára húzódott szavazásban. Az olasz parlament felsőházában 304-en vettek részt a szavazáson: 262-en voksoltak igennel, 40 szenátor nemmel, ketten pedig tartózkodtak.

Az olasz köztársaság történetében a közgazdász vezette mostani kormány bír a második legszélesebb többséggel. Ennél több voksot bizalmi szavazáson csak Mario Monti szakértői kormánya kapott 2011-ben.

Mario Draghi programbeszédében elsőrendűnek nevezte a koronavírus-járvány elleni küzdelem erősítését, az oltások felgyorsítását, és radikális gazdasági reformokat ígért. Azt is mondta, hogy a kormányába vetett bizalom nem lesz hiábavaló, „a terveket konkrét lépések követik”.

Kulcsfontosságú gazdasági ágazatnak nevezte az idegenforgalmat, erre készül építeni egyebek között az ország gazdasági újraindítását is. Hasonlóképpen jelentősnek nevezte a kultúrát, amely szerinte „hatalmassá teszi” Olaszországot. Beszélt a környezetvédelemről és a migrációról, utóbbival kapcsolatban az európai intézmények felelősségvállalását sürgette.

Mario Draghi csütörtökön az alsóházban kér bizalmat, ahol szintén széles többségre számíthat.

Hat párt állt be Draghi mögé

A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben tette le az esküjét. Azután kezdődtek meg az egyeztetések az új kormány alakításáról, hogy január 26-án Giuseppe Conte miniszterelnök beadta lemondását az államfőnek.

Szakértők szerint Conte időt akar ezzel nyerni, hogy meggyőzhessenek egyes centrista, illetve független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az előző héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból. Az államfő egy meglepő húzással Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét kérte fel a kormányalakításra, aki mögé hat parlamenti párt is beállt.

(Címlapfotó: Agerpes/EPA)

 

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?