Összefogást sürgetett az EKB elnöke

Összefogást sürgetett az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi pénteken Frankfurtban, egy kongresszuson mondott nyitóbeszédében. Draghi szerint Európában nem lehet csak a külön nemzeti nézőpontokon keresztül szemlélni a dolgokat, ki kell állni a közös érdekekért. Az EKB elnöke szerint a gazdasági helyzet az eurózónában jelentősen javult az elmúlt egy évben, de még mindig nagy kihívások vannak.

Az EKB elnöke szerint azért alacsonyak a kamatok Európában, mert gyenge a gazdaság. Draghi szerint hosszabb távon az alacsony kamatok fenyegetik a pénzügyi stabilitást, de erre most még nem látnak jeleket az EKB-nál. Draghi elmondta, hogy az EKB-nál nem csak az alacsony, hanem a magas inflációra is figyelnek, és mindkét esetben kötelességük beavatkozni.

Az EKB elnöke elmondta, hogy januárban teszik közzé az európai banki stressztesztek fő paramétereit. Az elnök szerint fontos, hogy növekedjen a tesztek hitelessége, és ehhez nemzetállami és európai szinten is támogatás szükséges.

A Reuters brit hírügynökség szerint a 2014-es stresszteszteket sokkal szigorúbbnak szánják, mint a 2010-es és 2011-es teszteket. A korábbi felmérések során nem derült fény súlyos hiányosságokra egyes hitelintézeteknél, és most ezt a hibát próbálják majd kiküszöbölni.

Draghi szerint itt van az ideje, hogy szorosabb európai kontrol alá vonják a strukturális reformokat. Az alacsonyabb kamatok csökkentik a strukturális reformok kivitelezésének nyomását a nemzeti kormányokon, és már vannak is olyan államok, amelyek lemaradtak az átalakításban. Ezen azonban változtatni kell - húzta alá.

Az EKB elnöke szerint sürgős lenne előrelépni a megrendült helyzetű bankok jövőjéről határozó úgynevezett „egységes szanálási mechanizmus” (ESZM) kidolgozásában is. Az ESZM rendszere hatalmas lehetőséget biztosíthat, hogy valóban „európai perspektíva” szintjén kezeljék a bajba jutott bankok problémáját.

 

Kimaradt?