Bevetették az oroszok a Teknőst – A világon még soha nem használtak ilyen eszközt a hadszíntéren

Az orosz hadsereg a világon elsőként vetett be egy robotjárművet, melyet arra fejlesztettek ki, hogy lőszert szállítson a csapatoknak a harctérre.

Konsztantyin Bagdasarov, az oroszországi székhelyű Argo robotfejlesztő vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi orosz állami médiaügynökségnek elmondta, hogy a Teknős nevű robotjármű a Luhanszki Népköztársaságban került bevetésre – írja a hirado.hu portál.

A vezérigazgató újságíróknak elmondta: „a Teknős robot prototípusa most a Luhanszki Népköztársaságban dolgozik a frontvonalon az orosz csapatok egyik egységében. Fő feladata a lőszer és az élelmiszer szállítása. A robot leginkább aknákat szállít az aknavetős katonák számára. A hadsereg elégedett a fejlesztéssel.”

Bagdasarov szerint a robot a fronton dolgozik, és 500 kilogrammos terhet képes szállítani öt kilométeres távolságig. Mivel a Teknős robot elektromos, nem csap zajt, kis „termete” miatt pedig nehéz észrevenni az ellenséges erőknek – mondta a vállalat vezérigazgatója, aki azt is tisztázta, hogy a robot a Teknős nevet korlátozott sebessége miatt kapta. A robotjármű ugyanis maximum 10 kilométer per órával képes haladni.

A vállalat bejelentette további harci műveletekre tervezett, korszerűsített robotok fejlesztését is, melyek a Teknős továbbfejlesztett változatai lesznek, saját jelforrással, aktív távérzékelési és műholdas kommunikációs rendszerrel.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?