banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Észak-koreai rakétákkal lövik Ukrajnát az oroszok

A harkivi régió ügyészsége új bizonyítékokat mutatott be szombaton, amelyekkel igazolják, hogy az oroszok észak-koreai rakétákat vetnek be Ukrajnában. A rakéták után maradt törmelékeket tárták a világ elé, írja a Világgazdaság.

Volodimir Zelenszkij egyik tanácsadója korábban azt állította, hogy Oroszország Észak-Koreától beszerzett rakétákat kezdett el bevetni ezen a héten. Korábban nem volt példa ilyen fegyverek használatára Ukrajnában. Az ukrán vezetés állításait sokan megkérdőjelezték. Pénteken még az ukrán légierő parancsnoka is azt mondta, hogy nincs bizonyítékuk az észak-koreai rakéták jelenlétére Ukrajnában.A kép illusztráció | Fotó: Agerpres

A harkivi ügyészség szóvivője, Dmitro Csubenko elmondta, hogy megvizsgálták azoknak a rakétáknak a maradványait, amelyekkel az oroszok január 2-án lőtték Harkiv várost. A vizsgálataik szerint ezek a fegyverek máshogy néznek ki, mint a korábban használt orosz rakéták, illetve műszakilag is eltérnek azoktól.

A gyártási módszer nem túl modern. Vannak eltérések a szabványos Iszkander rakétáktól, amelyeket korábban a Harkiv elleni csapások során láttunk. Ez a rakéta hasonlít az egyik észak-koreai rakétához – mondta Csubenko. Kiemelte, hogy a január 2-án használt fegyverek átmérője nagyobb, mint az Iszkandereké, illetve a fúvókája, az elektromos tekercselése és a hátsó része is eltér az orosz eszközöktől.

Csubenko közölte, hogy van sejtésük arról, hogy pontosan melyik észak-koreai modellt vethették be az oroszok, azonban a fegyver nevét nem akarta elárulni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szerint, amelyet Oroszország is jóváhagyott, az egyes országoknak tilos fegyverekkel és katonai felszerelésekkel kereskedniük Észak-Koreával.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?