banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Bepereli az EP az Európai Bizottságot, mert a romániaiak nem utazhatnak vízummentesen Amerikába

Az Európai Parlament az Európai Unió (EU) luxemburgi székhelyű bíróságához fordul, amiért az Európai Bizottság elmulasztotta érvényesíteni az EU és az Egyesült Államok között fennálló vízumkölcsönösségre vonatkozó kötelezettségeket - közölte Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője a Twitteren csütörtökön.

A szóvivő tájékoztatása szerint az eljárás megindítását az indokolta, hogy az Európai Bizottság évek óta tartó egyeztetések után sem érvényesítette maradéktalanul a vízumkölcsönösségre vonatkozó kötelezettségeket, ugyanis Washington továbbra sem teszi lehetővé Románia, Bulgária, Horvátország és Ciprus állampolgárai számára a rövidtávú, turisztikai célú vízummentes beutazást.

Mint emlékeztetett, az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában ismételten felkérte az uniós bizottságot, hogy ideiglenesen függessze fel a vízummentesség alkalmazását azon országok, jelen esetben az Egyesült Államok állampolgárai esetében, amennyiben azok nem oldják fel a vízumkötelezettséget bizonyos uniós tagállamok állampolgárai számára.

A vízumkölcsönösségre vonatkozó kötelezettségek be nem tartása esetén az Európai Bizottságnak 24 hónap áll rendelkezésére, hogy jogalapot teremtsen a vízumkölcsönösség esetleges, legfeljebb 12 hónapig tartó ideiglenes felfüggesztésére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mivel az Európai Bizottság a megállapított határidőn belül nem érvényesítette a vízumkölcsönösségre vonatkozó kötelezettségeket, az EP az európai bíróságon kíván érvényt szerezni a kötelezettség teljes körű alkalmazásának. Az uniós bizottság cselekvési határideje 2016 áprilisában járt le - tette hozzá az EP szóvivője.

(Címlapfotó: ro.usembassy.gov)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?