A vízummentességet sürgette az új amerikai nagykövet fogadásakor a külügyminiszter

Románia számára rendkívül fontos, hogy az ország csatlakozzék a Visa Vaiwer-programhoz - közölte szombaton Adrian Zuckermannal a román külügyminiszter. Bogdan Aurescu a hivatalában fogadta az Amerikai Egyesült Államok (USA) új bukaresti nagykövetét, aki bemutatta megbízólevelének másolatát - tájékoztat a külügyminisztérium.

Bogdan Aurescu melegen üdvözölte az Egyesült Államok nagykövetét és elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok megszakítás nélkül nagyköveti szinten tart fenn diplomáciai képviseletet Bukarestben. Biztosította a nagykövetet a román külügyminisztérium támogatásáról és sok sikert kívánt megbízatása teljesítésében.

Aurescu felidézte a két államfő, Klaus Iohannis és Donald Trump közötti rendkívül jó viszonyt, illetve a két ország között létrejött stratégiai partneri szerződés pozitív hozadékait. Emlékeztetett: 2020-ban 140 éve lesz, hogy a két ország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot.

A két fél eszmét cserélt a regionális biztonsági összefüggésekről. Bogdan Aurescu hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is az USA megbízható szövetségese, amely érintett és proaktív a fekete-tengeri térségben, és kiemelte az amerikai katonai jelenlét megerősítésének szükségességét Románia területén.

A külügyminiszter kifejtette: Románia számára rendkívül fontos, hogy az ország csatlakozzék a Visa Vaiwer-programhoz. A sajtóközlemény szerint Adrian Zuckerman kifejezésre juttatta elkötelezettségét a stratégiai partnerség erőteljes fejlesztése mellett, és azt mondta: „Románia nem találhat jobb barátot, mint az Egyesült Államok”.

Végül, de nem utolsósorban, az amerikai diplomata rámutatott arra a figyelemre méltó átalakulására, amelyen átment az 1989-es forradalom óta eltelt 30 évben Románia, amely az Egyesült Államok egyik legerősebb szövetségesévé vált, a NATO és az Európai Unió tagja lett, erős demokráciával, amely tiszteletben tartja a jogállamiság és a piacgazdaság alapelveit - írja a dokumentum.

Kicsoda Adrian Zuckerman?

Adrian Zuckerman kinevezését november 20-án erősítette meg az amerikai felsőház. A nagykövet szakmáját tekintve ügyvéd. 10 éves volt, amikor Romániából az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, folyékonyan beszél románul. Első egyetemi diplomáját a Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) szerezte, majd a New York Law School jogi karát is elvégezte. 1984 óta tagja a New York-i ügyvédi kamarának.

Partner volt a Seyfarth Shaw LLP nemzetközi jogi tanácsadó cégben. Korábban az Epstein Becker & Green New York ingatlan- és vállalati ügyekért felelős alelnöke volt, azt megelőzően pedig a Lowenstein Sandler ügyvédi iroda ingatlanügyekért felelős elnökeként tevékenykedett.

Kapcsolódók

Kimaradt?