November 11-től a lengyelek vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba

A lengyel állampolgárok már a jövő héttől, november 11-től vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba - jelentette be szerdai rendkívüli sajtóértekezletén Andrzej Duda elnök.

A varsói amerikai nagykövet jelenlétében a lengyel elnöki palotában tartott sajtókonferencián Andrzej Duda elmondta: szerdán Washington hivatalos közleményt fog kiadni arról, hogy Lengyelországot bekapcsolják a vízummentességi programba.

A lengyelek már jövő hétfőtől, november 11-től jogosultak lesznek arra, hogy az Egyesült Államokba legfeljebb 90 napra - üzleti vagy turisztikai célú utazásra - vízum nélkül utazhassanak be - közölte az államfő.

Donald Trump amerikai elnök már október elején jelezte - amikor a Fehér Házban fogadta Andrzej Dudát -, hogy Lengyelország jogot nyer arra, hogy csatlakozzék az amerikai külügyminisztérium úgynevezett ESTA-programjához. Az ESTA az elektronikus kérdőív kitöltésével belépésre jogosító vízummentességi program. A részt vevő országok közé a világnak eddig csak 36 országa, köztük Magyarország tartozott.

 A varsói amerikai nagykövet közölte: a külképviselet honlapján néhány órán belül elérhető lesz a tájékoztatás a vízummentességi programról, valamint a regisztrációs kérdőív is. Joachim Brudzinski, a lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője, volt belügyminiszter Twitter-bejegyzésében fontos jelképnek nevezte, hogy a vízummentesség éppen november 11-től, vagyis az egyik legfontosabb lengyel állami ünneptől, a Függetlenség Napjától lesz érvényes.

Kapcsolódók

Kimaradt?