Azért ölt, hogy jobb helyen szülessen újjá – elkezdődött a norvég merénylő pere

Szerdán elkezdődött a norvégiai merénylő, Espen Andersen Bråthen ügyének a tárgyalása. A férfi tavaly október 13-án nyíllal, íjjal és késekkel követett el a merényletet, öt embert ölt meg.

A 38 éves Espen Andersen Bråthen tavaly október 13-án ámokfutott a norvégiai Kongsbergben. A merényletet íjjal, nyíllal és késekkel vitte véghez, öt embert gyilkolt meg. Az ügy tárgyalása szerdán kezdődött, a férfi, aki egyébként szakácsként dolgozott, minden vádban beismerte bűnösségét – számol be a norvég NRK.Íjjal és késekkel ölt az ámokfutó | Fotó: Agerpres/EPA

Az ügyben jelentős szereppel bír a vádlott mentális állapota – szakértők szerint Bråthen paranoid skizofréniában szenved (pszichiátriai intézetben is többször volt a merényletet megelőzően), valamint az sem kizárt, hogy a merénylet során kábítószer hatása alatt állt.

A férfi motivációja tévképzetekből eredeztethető – vallomásában elmondta, hogy a látása olyannyira romlani kezdett a sötét lakásában, hogy azt hitte, meg fog vakulni. Meggyőződésévé vált, hogy egy jobb helyen fog újjászületni, ha ölni kezd, így döntött a merénylet mellett. Azt is hozzátette, hogy már tudja, nem fog megvakulni, valamint megbánta tettét – megígérte, hogy nem fog többet ölni.

A tárgyalás szakértők nyilatkozatával, valamint képes és egyéb dokumentációs bizonyítékokkal fog folytatódni.

Kapcsolódók

Kimaradt?