Az EJEB elmarasztalta Görögországot egy migránsokat szállító hajót ért katasztrófa miatt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön elmarasztalta Görögországot egy migránsokat szállító halászhajó hajótörése miatt, amely az Égei-tengeren történt 2014-ben.

A strasbourgi székhelyű testülethez 13 afgán, két szíriai és egy palesztin állampolgárból álló csoport nyújtott be keresetet az ügyben. A kérelmezők egy része a halászhajó fedélzetén tartózkodott, amikor a baleset megtörtént, másik részét a halálos áldozatok hozzátartozói alkotják. A hajón 27-en utaztak, a katasztrófában 11-en vesztették életület.

A felperesek szerint a hajótörést az okozta, hogy a görög parti őrség hajója nagy sebességgel haladt a halászhajó felé, hogy visszaterelje a török vizek felé. A görög nemzeti hatóságok viszont azt állítják, hogy a halászhajót megpróbálták a sziget felé vontatni a fedélzeten tartózkodók megmentése érdekében, és azért borult fel, mert a migránsok pánikba estek, és hirtelen mozdulatokat tettek.

Fotó: Wikipedia

Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a görög hatóságok „nem folytattak alapos és hatékony vizsgálatot, hogy fényt derítsenek a hajótörés körülményeire, és nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy védelmet nyújtsanak a katasztrófa áldozatainak”. A bíróság felhívta a figyelmet arra is, hogy a görög parti őrség nem kérelmezett „mentésre alkalmas vízi járművet”, amikor a baleset megtörtént, „ami komoly kérdéseket vet fel a művelet végrehajtásának és megszervezésének módjával kapcsolatban”.

Az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság „embertelen és megalázó bánásmódot” is megállapított a görög hatóságok részéről, amiért a baleset túlélőit a szárazföldön „indokolatlan testmotozásnak” vetették alá.

A bíróság összesen 330 000 euró kártérítést ítélt meg a 16 kérelmezőnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?