Buszokkal elszállították a szerb-magyar határon összegyűlt menekülteket

Péntekre virradóra autóbuszokkal elszállítták a szerb hatóságok azt a mintegy 300 menekültet, akik csütörtök délután letáboroztak Kelebiánál, a szerb-magyar határon, azért tüntetve, hogy a magyar hatóságok nyissák meg a határt.

Az MTI által idézett Pannon RTV információi szerint a menekülteket – köztük sok gyereket – éjjel két óra körül buszokra tették, majd rendőri kísérettel a dél-szerbiai Presevo befogadóközpontjába vitték. Az emberek nem álltak ellen, békésen szálltak fel a buszokra. 

Amíg a menekültek a zárt határ közelében tartózkodtak, nem történt különösebb esemény – számolt be a hvg.hu helyszíni tudósítója. Többen a földön ültek, vártak, mások nyilatkoztak a helyszínen lévő újságíróknak, egyesek pedig – gyermekeikkel együtt – táblákat tartottak a határőrök felé, hogy engedjék át őket, mert folytatni szeretnék útjukat Nyugat-Európa felé.

 A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, de miután a szerb hatóságok tudomást szereztek erről, korábbra hozták az indulást. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat menekültet begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba vitte őket.

Félrevezették őket?

Csütörtök este a helyszínre látogatott Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter, aki szerint magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó menekülteket, akik ezek hatására indulnak el hiába Magyarország felé.

Aleksandar Vulin rámutatott, az illegális bevándorlóknak a befogadóközpontokban van a helyük, ám a Közel-Keletről érkezettek a népcsoportok egymás közötti viszályai miatt nem akarnak keveredni. A miniszter szerint a menekülteknek hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?