Aggódnak az Oroszországba hurcolt gyerekek sorsáért

Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie a megszállt ukrajnai területekről Oroszországba hurcolt gyerekek hollétének felderítése és hazatérésük megkönnyítése érdekében – jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós parlament keddi brüsszeli plenáris ülésén.

Az elnök az uniós tagállamok vezetőinek múlt héten tartott csúcstalálkozója következtetésiéről szóló plenáris vitában elmondta: az ukrajnai háború a kegyetlenség és brutalitás új dimenzióit érte el, amikor az orosz erők több mint 16 ezer gyereket hurcoltak el otthonukból Oroszországba, családjuktól, gyerekkoruktól elszakítva őket. „Amennyiben az EU nem avatkozik be, ezek a gyerekek a jövőjüket is elvesztik" – hangsúlyozta. Felhívta figyelmet, hogy az orosz törvényhozás által tavaly májusban elfogadott „cinikus" örökbefogadási törvény megkönnyítette a gyerekek orosz családoknál való elhelyezését, így nagy a veszélye annak, hogy nyomuk vész.

Fotó: Agerpres

„Ez háborús bűncselekmény, azokat, akik ebben részt vesznek, bíróság elé kell állítani. Ez indokolja, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, akinek ezzel a döntéssel jelentősen szűkült a mozgástere" – jelentette ki.

Az elnök az ukrajnai háborúval kapcsolatban arról is beszélt, hogy az uniós csúcson a tagállami vezetők megegyeztek, 12 hónap alatt kétmilliárd euró értékben biztosítanak lőszert az ország önvédelmében megerősítése érdekében.

Gál Kinga, a nagyobbik magyar kormánypárt, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában rámutatott: az uniós csúcson, az ukrajnai háborúval kapcsolatban a lőszerszállítások fokozása került előtérbe, pedig fegyverszünetre, békére lenne szükség az eszkaláció elkerülése végett, továbbra is kiállva Ukrajna függetlensége mellett. Gál Kinga kiemelte: az Európai Uniónak stratégiai irányváltásra van szüksége: az ukrajnai háború súlyos következményei, az infláció, az energiaárak és az egyre erősebb illegális migrációs nyomás a külső határokon egyértelmű jelei ennek.

Cseh Katalin, a magyarországi Momentum EP-képviselője üdvözölte az uniós csúcs Ukrajna töretlen támogatására és az orosz agresszió elítélésére vonatkozó egyhangú következtetéseit, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon az Oroszország elleni uniós szankciókat elítélő plakátok láthatók országszerte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?