A menekültekkel szembeni szolidaritásra buzdított Ferenc pápa Marseille-ben

Ferenc pápa elítélte a „gyalázatos emberkereskedőket” és „a közöny fanatizmusát” a Földközi-tengeren hajótörést szenvedett migránsok sorsával szemben, akiket szerinte „civilizációs kötelesség” megmenteni.

„Nem nézhetjük tovább tétlenül a gyalázatos emberkereskedők és a közöny fanatizmusa okozta hajótörések tragédiáit. A vízbe fulladás veszélyének kitett embereket, amikor magukra hagyják a hullámokon, meg kell menteni. Ez emberiességi kötelesség, ez civilizációs kötelesség” –fogalmazott pénteken a katolikus egyházfő a dél-franciaországi Marseille-ben, a tengeren eltűnt matrózok és migránsok emlékhelyénél, a Notre-Dame-de-la-Garde-bazilika előtt.

Fotó: Agerpres/EPA

„Válaszúthoz érkeztünk: egyik irányban a testvériség, (...) másikban a közöny, amely vérbe fojtja a Földközi-tengert. Civilizációk kereszteződésénél vagyunk” – mondta a pápa a megemlékezésen.

„Hívőknek, nekünk (...) példamutatónak kell lennünk a kölcsönös és testvéri befogadásban” – hívta fel a figyelmet Ferenc pápa, mielőtt egyperces csenddel emlékezett meg más felekezetek képviselőivel együtt a tengerbe veszett emberekről.

„Egy ilyen tragédia esetében a beszéd hiábavaló, tettek kellenek” – vélte a katolikus egyházfő, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy a Földközi-tenger „egy hatalmas temetővé” vált, „ahol az emberi méltóság nyugszik”.

Ferenc pápa a beszédében a különböző vallások együttélését is szorgalmazta. Ez ugyanis az egyik témája a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi fesztiváljának, a szeptember 18. és 24. között megrendezett Mediterrán találkozóknak (Rencontres Méditerranéennes), amelynek záróprogramjára érkezett a pápa Marseille-be.

„A vallási csoportok közötti kapcsolatok gyakran nem könnyűek, a szélsőségesség vírusa és a fundamentalizmus ideológiai csapása miatt, amelyek felemésztik a közösségek valódi életét” – mondta a katolikus egyházfő.

A 86 éves pápa előzetesen jelezte: nem állami látogatásra érkezett Franciaországba, hanem kifejezetten Marseille-t keresi fel, ahol a különböző vallások és közösségek régóta együtt élnek. A látogatás fő témája a Földközi-tengeren hajótörést szenvedő emberek tragédiájára és a menekültek szenvedéseire ráirányítani a figyelmet.

Pápa utoljára 2008-ban látogatott Franciaországba XIV. Benedek személyében. Jóllehet Ferenc pápa 2014-ben járt az ország keleti részén található Strasbourgban, de akkor az Európai Parlamentet kereste fel. Marseille-ben csaknem ötszáz éve nem járt katolikus egyházfő.

Ferenc pápa szombaton ugyancsak a menekültekkel szembeni szolidaritásra szólított fel üzenetében a Mediterrán találkozók nevű rendezvény záró ülésén. Azt követően találkozott Emmanuel Marcron francia államfővel. A pápa délután az Olympique Marseille labdarúgócsapat stadionjában, csaknem 60 ezer ember előtt tartja meg a látogatását lezáró szentmisét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?